Actueel

Gerechtshof Arnhem springt bij in behandeling strafzaken van hof Amsterdam

Bron: Raad voor de rechtspraak 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 23-04-2002

Het gerechtshof Arnhem gaat Utrechtse strafzaken in hoger beroep behandelen. Het gaat om circa 1300 strafzaken op jaarbasis, die normaal gesproken bij het gerechtshof Amsterdam thuishoren. Daartoe vindt tijdelijke uitbreiding van het hof plaats met drie strafkamers. De overheveling van Utrechtse appèllen zal ongeveer vijf jaar duren. In de tussenliggende periode zal het gerechtshof Amsterdam zijn capaciteit verder uitbreiden, zodat vanaf 2007 de zaken weer door Amsterdam kunnen worden behandeld.

Het gerechtshof Amsterdam is het aangewezen appèlcollege om de hogerberoepszaken uit Utrecht te behandelen. Het hof kampt echter met capaciteitsproblemen door het toegenomen aantal megazittingen en de extra instroom van `Schipholzaken'. Het gerechtshof in Arnhem, dat is aangewezen als nevenzittingsplaats van het gerechtshof Amsterdam, heeft zich bereid verklaard bij te springen. Afgesproken is dat alle appèllen tegen uitspraken vanaf 1 juli 2002 afkomstig van de strafsector van de rechtbank Utrecht voorlopig door het hof Arnhem worden behandeld.
De komende jaren zal de strafsector van het gerechtshof Amsterdam sterk uitbreiden met ten minste drie strafkamers.

De Raad voor de rechtspraak stimuleert de ontwikkeling waarbij gerechten elkaar ondersteunen in het wegwerken van werkvoorraden. Zo is er al enige tijd een zgn. `Vliegende Brigade' actief die helpt in de afhandeling van achterstanden in civiele zaken en gaan de rechtbanken Utrecht en Alkmaar vanaf 1 januari 2003 strafzaken van de rechtbank Haarlem behandelen. De Raad, die een belangrijke functie heeft in financieel beheer en budgettoekenning naar de gerechten, heeft voor dit jaar extra middelen ter beschikking gesteld voor de instelling van extra strafkamers bij de gerechtshoven Arnhem en Amsterdam. In de begroting van de Raad voor 2003, die is ingediend bij het Ministerie van Justitie, is extra geld gevraagd om de capaciteitsproblemen bij de rechterlijke macht structureel het hoofd te bieden.

Voor nadere informatie:
Raad voor de rechtspraak
Afdeling Voorlichting
Mevr. drs. A. Pouw
Tel. 070 - 361 9710 of 06 - 22 47 54 11