LTO Nederland

Milieudefensie en rundveehouders willen koeien in de wei houden

Dinsdag 23 april 2002 - Milieudefensie en de vakgroep LTO Rundveehouderij willen de koe zoveel mogelijk in de wei houden, zonder te treden in de verantwoordelijkheid van individuele ondernemers. In een gezamenlijke verklaring stellen beide organisaties dat grazende koeien in het weiland een belangrijk kenmerk van de groene ruimte en het landelijk gebied zijn. Ze doen een beroep op de politieke partijen en maatschappelijke organisaties om in de komende kabinetsperiode niet alleen extra aandacht te hebben voor de bescherming en ontwikkeling van het groen buitengebied, maar om ook fors in de structuur ervan te investeren.

LTO en Milieudefensie presenteerden de verklaring vanmorgen op het melkveehouderij bedrijf van Peter en Nel de Jong in Zoeterwoude. Nadat de ondernemer zijn koeien voor de eerste keer dit voorjaar in het weiland had gelaten, constateerde Siem Jan Schenk, voorzitter van de vakgroep LTO Rundveehouderij, dat het aantal melkkoeien nog steeds terugloopt. Bij de invoering van de quotering in 1984 telde Nederland 2,5 miljoen melkkoeien, nu zijn dat er één miljoen minder. Rond 8 procent van de melkkoeien wordt om economische en milieuredenen het hele jaar door in de stal gehouden.

De boeren krijgen voortdurend te horen dat ze moeten ondernemen. Dit houdt in de markt in de gaten houden, de kosten beperken en de bedrijfsvoering op alle fronten zo efficiënt mogelijk aanpakken. Maatschappelijke wensen waar geen directe opbrengsten tegenover staan verhuizen dan vlot naar het tweede plan, zei Schenk vanmorgen in Zoeterwoude. Volgens hem stuurt de overheid in de verkeerde richting; de wet- en regelgeving zou juist moeten stimuleren om koeien meer in de wei te houden. Driekwart van de Nederlanders vindt dat belangrijk. De huidige tendens om de dieren meer op stal te houden, zou dan doorbroken kunnen worden.

Volgens Vera Dalm (Milieudefensie) ligt het voor de hand dat er vergoedingen komen voor het werk van de boer als landschapsbeheerder. Je kunt geen entreekaartje voor het landelijk gebied vragen. Je kunt mensen wel vragen om een eerlijke prijs te betalen voor landbouwproducten en zo de groene diensten van de boer mee te financieren, aldus Dalm. Beide organisaties pleiten voor het behoud van ruimte voor een duurzame veehouderij. Tegelijkertijd dient er volop ruimte te blijven voor de ontwikkeling van natuur en landschap, en het behoud van een open, groene ruimte.

LTO en Milieudefensie dichten de markt een belangrijke rol toe, zo blijkt uit de verklaring: Als burgers en consumenten de koe echt in de wei willen houden, dan zal men dat onder andere in koopgedrag in de winkel moeten tonen. Als het vanuit een oogpunt van kosten en rendement aantrekkelijker is om de dieren op stal te houden, moet een ontwikkeling worden gestimuleerd om de koeien meer buiten te laten lopen. Van het begin (de agrarische ondernemer) tot het eind van de keten (consument) kan iedereen aan dat streefbeeld een bijdrage leveren, aldus de gezamenlijke verklaring.

Nadere informatie: afdeling Communicatie: (tel. 070-3382721)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)