Nationaal Dubo Centrum

dinsdag 23 april 2002

Ingangsdatum nieuw bouwbesluit verschoven naar 1 januari 2003

De gewijzigde Woningwet en het nieuwe Bouwbesluit zullen niet per 1 juli 2002, maar per 1 januari 2003 in werking treden. Een belangrijk onderdeel van deze wijzigingen is de nieuwe lijst met vergunningvrije bouwwerken, zoals dakkapellen aan de achterkant en zonnepanelen op het dak.

Recent is gebleken dat de Raad van State niet voor eind mei 2002 kan adviseren over onderdelen van de wijzigingen. Daarmee wordt de voorbereidingstijd op de nieuwe regelgeving voor de bouwpraktijk en de gemeentelijke uitvoeringspraktijk te kort. Het uitstel is een wens die breed door de bouwpraktijk wordt gedragen.
Gekozen is voor 1 januari 2003, omdat op dat tijdstip al een aantal andere wijzigingen gepland stond, namelijk de makkelijk beloopbare trappen, en de hogere plafonds en deuren. Deze zullen nu gelijktijdig met de gewijzigde Woningwet en het nieuwe Bouwbesluit in werking treden. De bouwpraktijk en de gemeentelijke uitvoeringspraktijk zullen dan niet met meerdere wijzigingen kort na elkaar worden geconfronteerd. Dit schrijft staatssecretaris Remkes in een brief aan de Tweede Kamer.
Het nieuwe Bouwbesluit is te vinden op de site van VROM.