Gemeente Woerden

Stimuleringsproject cultuurhistorische waarden gestart

Deze week is op een bijeenkomst van betrokken organisaties door wethouder Verburg het startsein gegeven voor het stimuleringsproject cultuurhistorische waarden in het buitengebied van Woerden. Leden van organisaties uit de agrarische sector, landschapsbeheer en monumentenzorg zullen de komende drie jaar het onderzoeksteam en de projectleider advies geven over de aanpak en de verwerking van de resultaten van de onderzoeken.

Het project, dat mede mogelijk wordt gemaakt door een Belvedèresubsidie van de Rijksoverheid, zal niet bij onderzoeken en advisering blijven steken: de resultaten zullen direct gebruikt worden om het herstel en behoud van ons culturele erfgoed door verruiming van de bestemmingen te stimuleren.

Onderzoek cultuurhistorische waarden
De afgelopen jaren is al veel onderzoek gedaan naar de cultuurhistorische waarden van ons buitengebied. Het Monumenten Inventarisatie Project (MIP) van de Provincie Utrecht uit het begin van de jaren 90 bracht alle historisch waardevolle gebieden en bebouwing in kaart. Ook de CD-rom over de cultuurhistorische elementen, die de Provincie vervolgens maakte, geeft een goed overzicht van de cultuurhistorie. De huidige onderzoeken gaan echter verder. Voor alle gebouwen in het buitengebied, die niet als rijks- of als gemeentelijk monument beschermd zijn, zal opnieuw vastgesteld worden wat de huidige, historische waarde is. De nadruk van het onderzoek zal liggen op de waarde van karakteristieke bijgebouwen. Naast dit onderzoek naar de gebouwen zal ook een project uitgevoerd worden dat zich richt op het onderzoek naar waardevolle historisch-geografische landschapselementen, zoals stroomruggen of watergangen.

een stroomrug

Win-Win situatie
Na het onderzoek naar wat er is volgt een analyse van hoe het te behouden is. Gekeken zal worden naar de wijze waarop deze elementen het best zowel vanuit het oogpunt van de cultuurhistorie als vanuit het oogpunt van de eigenaar voor de toekomst behouden kunnen worden.

In het voorjaar van 2003 zullen eigenaren van waardevolle bijgebouwen benaderd worden voor participatie aan het stimuleringsproject. In een dialoog met de gemeente zal bekeken worden welke mogelijkheden voor het behoud of herstel van de historische architectuur er zijn. Het toestaan van een nieuwe functie zal het belangrijkste instrument voor stimulering zijn. De functiewijziging geeft een gebouw een nieuwe economische waarde, die gepaard zal gaan met het herstel en behoud van de karakteristieke waarden van het gebouw of zijn omgeving. Zo ontstaat voor de cultuurhistorie, voor het landschap èn voor de eigenaar een win-win situatie.

Informatie
Bij vragen over dit project kunt u terecht bij Marieke de Groot, afdeling ruimtelijke ontwikkeling, telefoon 428 604 of e-mail groot.m@woerden.nl