Ingezonden persbericht

Persbericht

Unisys helpt Nederlandse gemeenten bij terugdringen bijstandsgerechtigden door verbeterde processen

WZI Scan richt zich op nieuwe aanpak voor werk, zorg en inkomen door gemeenten

Schiphol-Rijk, 23 april 2002 - Unisys introduceert tijdens de beurs ICT Overheid de WZI Scan. Deze scan is gericht op lokale overheden die nu de regie hebben gekregen over werk, zorg en inkomen in hun regio. Daarbij ligt een hoge prioriteit in het terugdringen van de werkloosheid. In de 'Agenda voor de Toekomst' hebben het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Vereniging Nederlandse Gemeenten afgesproken om tot 2005 een jaarlijkse daling van 10 % van het aantal bijstandsgerechtigden te realiseren. De gemeenten werken daarbij nauw samen met de Centra voor Werk en Inkomen (CWI). Centraal in de nieuwe aanpak staat de casemanager die een cliënt begeleidt in het gehele reïntegratieproces.

Deze nieuwe werkwijze stelt andere eisen aan de werkstromen bij lokale overheden. Unisys heeft op basis van haar ervaringen als onafhankelijk systeemintegrator het nieuwe werkproces vertaald naar de eisen die gesteld worden aan de informatievoorziening. De WZI Scan vormt een exact meetinstrument waarmee gemeenten kunnen bepalen of hun huidige informatiesystemen de nieuwe processen wel in voldoende mate ondersteunen. Kern van de scan is een checklist van functies die de nieuwe casemanagers optimaal kunnen ondersteunen bij het gehele proces. De scan is ontwikkeld in samenwerking met enkele lokale overheden en wordt bij een gemeente uitgevoerd door Unisys-consultants met uitgebreide kennis van de sociale zekerheid.

De uitkomst van de scan is een overzichtelijk rapport waarin de score van een gemeente grafisch wordt uitgesplitst naar de verschillende fasen van case management, van instroom tot en met uitstroom. Onderdeel van de rapportage is een diagram waarin knelpunten in de informatievoorziening helder worden. Met de uitkomsten van de scan is het mogelijk aanbevelingen te doen voor het aanpassen van systemen, zodat een lokale overheid de afgesproken doelstellingen tussen ministerie en VNG kan behalen.

Volgens Rein de Graaf van Unisys voorziet de WZI Scan in een belangrijke behoefte bij lokale overheden. "De afspraken tussen VNG en de lokale overheden eisen een totaal andere aanpak van de cliëntenzorg dan tot nu toe werd gehanteerd. De rol van de casemanager wordt een zeer belangrijke. Het is voor gemeenten dan ook cruciaal dat zij de casemanager alle middelen in handen geven om maatwerk te kunnen bieden aan de cliënten van de Sociale Dienst. Dat begint bij een grondig onderzoek naar de huidige stand van zaken, zodat snel helder wordt wat er moet gebeuren om de omschakeling naar de nieuwe situatie te maken. De WZI Scan voorziet daarin."

Unisys
Unisys is een wereldwijde aanbieder van IT-diensten en -oplossingen. De 37.000 medewerkers ondersteunen klanten in ruim 100 landen bij de inzet van technologie om kansen te benutten, uitdagingen het hoofd te bieden en successen te behalen. Unisys biedt een compleet portfolio van bedrijfsoplossingen die zijn ontwikkeld op basis van de expertise op het gebied van consultancy, systeemintegratie, outsourcing, netwerkservices en beveiliging. Daarnaast levert het bedrijf hoogwaardige server- en gerelateerde technologieën. De specifieke verticale marktsectoren van Unisys zijn financiële services, transport, communicatie, media, commerciële bedrijven en de overheid. Het hoofdkantoor van Unisys is gevestigd in Blue Bell, Pennsylvania, in de Verenigde Staten. Het Nederlandse hoofdkantoor staat in Schiphol-Rijk. Meer informatie over het bedrijf is te vinden op de Unisys homepage: http://www.unisys.com of http://www.unisys.nl Beleggersinformatie is te vinden op http://www.unisys.com/investor