CBP

Nieuwe raamregeling voor controle op e-mail en internet

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft voor de controle op e-mail en internetgebruik van werknemers een raamregeling ontwikkeld. Het doel is hiermee meer duidelijkheid te bieden aan werkgevers. Om ondernemingsraden te helpen bij het uitoefenen van hun wettelijke instemmingsrecht bij dergelijke controles, publiceert het CBP een checklist voor de ondernemingsraad voor gebruik van e-mail en internet op de werkplek.

Momenteel zijn veel bedrijven en organisaties bezig met het opstellen van privacyregelingen voor controle op het e-mail- en internetgebruik van werknemers. Het CBP, de toezichthouder op de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP, is van oordeel dat de concrete invulling van beleid over e-mail- en internetgebruik maatwerk is en daarom binnen de eigen organisatie moet plaatsvinden. Omdat praktische invulling van de wettelijke bepalingen soms echter een moeizaam proces blijkt te zijn voor organisaties en bedrijven, heeft het CBP de raamregeling en de checklist opgesteld. De twee publicaties zijn bedoeld als hulpmiddel voor bedrijven, organisaties en ondernemingsraden om de WBP in het eigen beleid toe te passen. Door transparant beleid kunnen incidenten voorkomen worden.

Tegelijk met de raamregeling brengt het CBP een herziene versie van het rapport 'Goed werken in netwerken' uit. De grote belangstelling voor de eerste druk uit december 2000 maakte een herdruk nodig. Dat bood de kans het rapport te actualiseren voor de Wet bescherming persoonsgegevens en de meest recente jurisprudentie erin te verwerken. De raamregeling is als bijlage opgenomen in het rapport.

In de nieuwe brochure 'Privacy: checklist voor de ondernemingsraad' staan 25 toetsingsvragen met voorbeelden waarmee een ondernemingsraad privacyregelingen kan beoordelen. Op deze wijze wordt een ondernemingsraad in staat gesteld om het instemmingsrecht adequaat uit te oefenen.


- - -

De publicaties zijn telefonisch te bestellen via 070-3811300; vanaf donderdag 25 april 14:00 uur ook te downloaden of te bestellen via de website(www.cbpweb.nl.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met drs. G.O. van de Klashorst, te bereiken op 070-3811300.

23 apr 02 15:32