Universiteit van Amsterdam


Benoeming bijzonder hoogleraar: dr. H. Vogel
Gepubliceerd op dinsdag 23 april 2002
Dr. H. Vogel (1937) is per 1 november 2001 benoemd tot bijzonder hoogleraar in de Europese veiligheidsvraagstukken, in het bijzonder de rol van Duitsland, aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Het is een nieuwe leerstoel, die aan de universiteit is gevestigd vanwege de stichting Duitsland Instituut Amsterdam. Het gaat om een aanstelling van één dag in de week, die de heer Vogel vooral zal invullen met het geven colleges.

Heinrich Vogel studeerde sociale wetenschappen en economie aan de Universiteit van München. Aan diezelfde universiteit werd hij in 1969 wetenschappelijk medewerker bij het Oost-Europa Instituut. Van 1972 tot 1976 was Vogel plaatsvervangend directeur van dit instituut. Daarna was hij tot 2000 directeur van het Bundesinstitut für ostwissenschaftliche und internationale Studien (BIOST) in Keulen. Sinds 2001 is Vogel lid van het Duitse Instituut voor Internationale Politiek en Veiligheid in Berlijn.
Vogel maakt deel uit van de redactie van het Duitse tijdschrift Osteuropa Wirtschaft en van het Russische tijdschrift PolitEkonom. Zijn werkterrein beslaat met name de internationale betrekkingen en de binnenlandse en economische politiek van Rusland.

Prof. dr. Heinrich Vogel houdt zijn oratie op woensdag 24 april in de Aula van de Universiteit van Amsterdam. Daarin gaat hij vooral in op de bijzondere rol die Duitsland moet spelen in het Europese veiligheidsbeleid tegenover Rusland.
Bron: Persvoorlichting
vanharn@bdu.uva.nl