Milieukeur

Jaarverslag 2001 stichting milieukeur: ontwikkelingen in teken van groei en borging in keten

Het jaarverslag 2001 van Stichting Milieukeur geeft een overzicht van de ontwikkelingen: weer een flink aantal nieuwe producten met Milieukeur op het gebied van zowel non-food als agro-food, diverse nieuwe projecten gericht op waarborging van Milieukeur in de keten, ontwikkelingen rond Groen Label Kas en Europees Eco-label.

Nieuwe ontwikkelingen non-food
In 2001 heeft weer een nieuw aantal producenten het Milieukeurcertificaat voor hun producten verworven. Hermadix Coatings heeft Milieukeur voor Houtdecor Verfbeits ontvangen. Binnen de verblijfsrecreatie is het aantal campings, bungalowparken en groepsaccommodaties met de Gouden Milieubarometer, oftewel Milieukeur, gegroeid van 27 in 2000 naar 76 in 2001. Binnen de productgroep brandblusmiddelen heeft Ajax Brandbeveiliging B.V. Milieukeur ontvangen voor de Ecofoam brandblussers. Saval B.V. heeft nu naast de 6 en 9 liter ook 2 en 3 liter brandblussers met Milieukeur in het assortiment. Het Bioversal European Foam Center heeft Milieukeur verkregen voor Bioversal QF blusschuim. ModoVanGelder heeft als eerste het Milieukeurcertificaat ontvangen voor kantoorpapier. Pokon & Chrysal heeft een serie van vijf verschillende Pokon Eco-Actief meststoffen met Milieukeur en Grodan Benelux & France heeft het Milieukeurcertificaat ontvangen voor substraat.

Nieuwe ontwikkelingen agro-food
In een flink aantal supermarktketens is de gesneden groenten onder het merk Fresh Quality van Groentehof met Milieukeur verkrijgbaar. In 2001 is een project gestart, Milieukeur Varkensvlees, met inmiddels 16 Keurslagers die varkensvlees met Milieukeur verkopen. Appels hebben reeds langer Milieukeur, maar worden nu ook met succes verkocht in de supermarktketen Poiesz. Het ZLTO-ketenproject Aardbeien met Milieukeur is dit jaar op een succesvolle wijze afgerond; het uiteindelijke aantal deelnemende telers is op het streefgetal van 40 uitgekomen en de ten doel gestelde milieuwinst is ruimschoots behaald. Het totaal areaal akkerbouw- en vollegrondgroenten is dit jaar fors toegenomen. Voor het eerst worden uien met Milieukeur verkocht in de supermarkten die zijn aangesloten bij Superunie.

Nieuwe ontwikkelingen GLK
In 2001 hebben de ontwikkelingen rond Groen Label Kas in het teken gestaan van de voorbereidingen van de herziening van het certificatieschema. De herziening van de criteria is begin 2002 gepubliceerd. Sinds de start van Groen Label Kassen zijn inmiddels tot eind 2001 in totaal aan 646 kassen een Groen Label Kas certificaat verstrekt.

Nieuwe ontwikkelingen Europees Eco-label
In 2001 heeft Dalli Benelux b.v. het Europees Eco-label certificaat ontvangen voor twee producten: Klok Eco Bont en Klok Eco Totaal wasmiddel.

Den Haag, 23 april 2002