Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Zoektocht naar de verloren klank

Installatie en concert van Volker Staub in Nijmegen

Op 10 mei is de Duitse componist Volker Staub te gast in Nijmegen: In het kader van het internationale congres Embryologie, Therapie en Maatschappij laat Volker Staub zijn weerinstrumenten zien, welke door wind, regen en geluiden trillende bewegingen maken. Deze geluiden worden door contactmicrofonen overgenomen en in de congresruimte met versterkers en luidspeakers ten gehore gebracht. Simultaan met deze klanken worden tijdens het concert voor staalsnaren, drumstel en weerinstrumenten muziekwerken op lange staalsnaren, boomstammen, glasklokken, een metalen trommel en bromhouten gespeeld.

De grenzen tussen binnen- en buitenruimte, natuur en cultuur, bekend en onbekend, toeval en zekerheid verschuiven, worden op een nieuwe manier ervaren of lossen op.

Volker Staub werd 1961 in Frankfurt/Main geboren. Hij studeerde piano en composities bij Johannes Fritsch in Darmstadt en Köln. Hij hield zich intensief bezig met de componisten John Cage en Morton Feldman en met het werk en het gedachtegoed van Joseph Beuys. Al vanaf 1981 bouwde hij muziekinstrumenten. Er zijn o.a. slaginstrumenten van hout, bont, metaal, steen en glas ontstaan. Hij ontwikkelde snaarinstrumenten en elektro-akoestische instrumenten met subtiele klankeigenschappen. Bij zijn composities worden deze uitsluitend gebruikt of tegenover traditionele instrumenten gezet. Zijn werk bracht Volker Staub in talrijke landen van Europa, in de USA en naar Ecuador. Als onafhankelijke kunstenaar leeft hij in Frankfurt/Main.

Het concert wordt door de radio-omroep VPRO opgenomen.

Vrijdag, 10 mei, 15.00 16.30 uur

Nijmegen, Junkerbosch, ruimte Donau , Oude Molenhutseweg 23,

Tel: 024-3500335

Aanmelding vooraf noodzakelijk: Tel.: 024-3582934 (van 9 t/m 12 uur)

Entree: 9 ¬

Meer informatie op http://www.congress2002.com/html/kik


-----
Goethe-Institut Inter Nationes
Michel van Es
Westersingel 9
NL-3014 GM Rotterdam
Tel: 0031-10-209 20 90
Fax 0031-10-209 20 72
Email: info@rotterdam.goethe.org
www.goethe.de/rotterdam