Ingezonden persbericht

Persbericht

Bijzondere ballonvaart wordt recordbreker:
Grootste luchtballon ter wereld vaart naar Nederland

Een Nederlands bedrijf heeft de allergrootste heteluchtballon uit de geschiedenis laten bouwen. De vaart van de bijzondere ballon, van de fabriek bij Bristol in Engeland naar Nederland zal niet geruisloos verlopen. Sterker nog: als alles goed gaat zullen er tijdens de vaart over de Noordzee diverse Nederlandse- en wereldrecords worden gebroken. Indien de weersverwachting niet wijzigt zal de ballonvaart op donderdag 25 april 2002 beginnen, rond 07.00 uur Nederlandse tijd.

Er zal worden gepoogd om met de grootste ballon ter wereld, van de Britste ballonfabriek Cameron in Bristol, nonstop naar Nederland te varen. In de luchtvaart worden officiële records gevestigd per 'klasse' luchtvaartuigen. Omdat heteluchtballonnen van deze omvang nooit hebben bestaan zullen er vele officiële records sneuvelen. Vele nieuwe duurrecords (voor de langste vaartijd), hoogterecords en afstandsrecords zullen in Nederlandse handen komen wanneer de vaart slaagt. En daaraan twijfelt eigenlijk niemand!

Het ballonvaartbedrijf A3 Ballon uit het Gelderse Harfsen vliegt al vele jaren met de grootste passagiersballon ter wereld. Twee maal eerder moest er een nieuwe 'grootste ballon ter wereld' worden gebouwd, telkens wanneer een buitenlands ballonvaartbedrijf een grotere ballon liet maken. Met de nieuw bestelde ballon zal A3 Ballon voor de derde maal het record pakken, deze keer met een ballon die even hoog is als een flat van meer dan 20 verdiepingen!

Omdat er ook nooit eerder een Nederlandse heteluchtballon over de Noordzee is gevaren, zal er een speciale bemanning mee gaan. Niet één, maar twee professionele ballonvaarders zullen de ballon besturen. Daarnaast zal er een luchtverkeersleider aan boord zijn om te helpen de ballon door het drukke luchtverkeer boven Londen te leiden, en zal de reis op de grond worden begeleid door een meteoroloog, die zal proberen de ballon niet alleen naar het Europese vasteland te 'sturen', maar ook nog eens zo dicht mogelijk bij Harfsen, de thuisbasis van de A3 Ballon, te laten landen. Onderweg willen twee Nederlandse parachutisten proberen een zo groot mogelijke afstand in vrije val af te leggen, door op 20.000 voet hoogte (zo'n 6 kilometer) boven de Noordzee uit de ballonmand te stappen en te proberen met een speciaal vleugelpak het Europese vasteland te bereiken. Een Nederlands camerateam aan boord van de ballon zal de vaart en de parachutesprong op de voet volgen.

De bijzondere ballonvaart wordt facilitair ondersteund door de Luchtverkeersleiding Nederland en in publicitaire zin door het Luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol. Naar verwachting zal de ballon op 25 april, kort vóór zonsondergang, 'ergens' op het Europese vasteland ­men verwacht in de omgeving van Harfsen- landen.

Noot voor de pers,