Korps: Friesland, plaats: Friesland 23-04-2002
Politieberichten van 21/4 (13.00 uur) t/m 22/4 (07.00 uur)

Sneek: lokaalvredebreuk
Zondag omstreeks 12.40 uur werd op het terrein van het AZC aan de Harste een 19-jarige asielzoeker uit Delfzijl aangehouden. De toegang tot het terrein was hem ontzegd. Ondanks dat het voor hem verboden was, kwam hij steeds terug. Nadat van hem gevorderd werd het terrein te verlaten, gaf hij hieraan geen gevolg. De jongeman werd overgebracht naar het bureau. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt, waarna hij weer in vrijheid werd gesteld.

Heerenveen: onder invloed
Zondag omstreeks 15.45 uur werd op de Ds. Kingweg een bestuurder van een bromfiets gecontroleerd. De bromfietsbestuurder, een 21-jarige inwoner van Heerenveen, moest voor de verkeerslichten wachten. Toen hij zijn bromfiets tot stilstand bracht, viel hij spontaan om. Het bleek dat de bestuurder flink had gedronken. Aan het bureau blies de bestuurder 975 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 12 uren. Tevens bleek dat de bestuurder niet in het bezit was van een bromfietscertificaat en dat de bromfiets niet verzekerd was. Ook hiervoor kreeg de bestuurder een bekeuring.

Leeuwarden: inbraak woning
Van zaterdag op zondag werd ingebroken in een woning aan de Vegelinstraat. Aan de voorzijde werd een uitzetraam opengebroken. Uit de woning werden een cd-speler, een versterker en 40 cds weggenomen. Een 20-jarige inwoner van Leeuwarden heeft aangifte gedaan.

Berlikum: illegale racerij
Zondag omstreeks 15.00 uur controle gehouden op de Butenpolle. Er was informatie binnengekomen dat hier snelheidswedstrijden gehouden zouden worden. De opkomst van coureurs en publiek was redelijk. Door controle van de politie was van een racerij geen sprake. Door betrokkenen werd daarna verschillende malen door het dorp gereden, waarna de groep vertrok richting Harlingen. Ook hier was de politie aanwezig, zodat het hier ook niet tot een racerij kwam. Wel werden in totaal 19 bekeuringen uitgeschreven o.a. voor mobiel bellen, snelheid, niet dragen gordel, niet tonen rijbewijs, onverzekerd rijden, geen apk, onnodige claxonneren en niet tonen keuringsbewijs.

Leeuwarden; aanrijding met gewonde
Zondag omstreeks 19.00 uur reed een 16-jarige inwoner van Leeuwarden met zijn bromfiets over de Sperwerstraat in de richting van de Leeuweikstraat. Op deze kruising verleende hij geen voorrang aan een bromfiets, die bestuurd werd door een eveneens 16-jarige inwoner van Leeuwarden. Beide bestuurders raakten licht gewond.

Buitenpost: paard in sloot
Zondag omstreeks 18.50 uur werd door de brandweer op de rotonde bij Lutkepost een paard uit de sloot gehaald. Hoe het paard in de sloot terecht was gekomen, werd niet duidelijk. Het paar, eigendom van een 50-jarige inwoner van Buitenpost, kon op eigen gelegenheid niet uit de sloot komen. Met vereende krachten werd het dier weer op het droge gezet. Het paard liep hierbij geen verwondingen op.

Leeuwarden: mishandeling
Zondag omstreeks 20.10 uur werd op de kermis op het Cambuurplein een 16-jarige inwoner van Leeuwarden mishandeld door een eveneens 16-jarige Leeuwarder. Het slachtoffer kreeg van de verdachte verschillende klappen. Toen stadswachten de verdachte wilden aanhouden, ging er zich steeds meer jeugd mee bemoeien. De aanleiding tot de vechtpartij werd niet geheel duidelijk. De beide jongeren hadden in het verleden reeds eerder ruzie met elkaar gehad. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt. Het slachtoffer deed aangifte van mishandeling. Hij kreeg een dikke lip en liep een bult op zijn voorhoofd op.

Lemmer; snelheid
Zondag omstreeks 20.30 uur werd op de Rijksweg A6 een bestuurder van een motor gecontroleerd. De bestuurder reed met een snelheid van 186 kilometer per uur, terwijl aldaar 120 is toegestaan. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden; mishandeling
Zondag omstreeks 22.00 uur werden in een shoarmazaak aan de Nieuwesteeg twee inwoners van Franeker, 32 en 20 jaar, mishandeld. De beide mannen liepen vermoedelijk een gebroken neus op. Wat de aanleiding tot de mishandeling is geweest, werd niet duidelijk. In de shoarmazaak werden de twee verdachten, 34 en 33 jaar, beiden uit Leeuwarden aangehouden. De slachtoffers werden overgebracht naar het MCL-Zuid voor behandeling, terwijl de verdachten werden overgebracht naar het bureau. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

Oudebildtzijl: onder invloed
Zondag omstreeks 23.15 uur werd op de Krelis Annesstraat een 46-jarige inwoner van Elst Gld aangehouden. De verdachte verkeerde onder invloed en was met zijn auto op de Krelis Annestraat op bewoners ingereden. Hierbij had hij de banden van zijn auto lek gereden. De bestuurder gedroeg zich agressief en wilde een politieman te lijf gaan. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Aan het bureau weigerde de man iedere medewerking. Het rijbewijs van de verdachte werd ingevorderd en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Dearsum: aanrijding met gewonde
Zondag omstreeks 22.40 uur reed een 36-jarige inwoner van Marssum met zijn personenauto over de Snitserdyk in de richting Dearsum. In een bocht van de weg, kwam hij in de berm terecht en vervolgens raakte de bestuurder in een slip. Hij schoot de rijbaan over en werd aldaar geraakt door een personenauto, die uit tegenovergestelde richting naderde. De bestuurder van deze auto, een 32-jarige inwoner van Sneek, kon de auto niet meer ontwijken. Hij kwam op de rijbaan tot stilstand, terwijl de auto van de inwoner van Marssum in de sloot naast de weg tot stilstand kwam. De inwoner van Marssum raakte gewond en werd overgebracht naar het MCL-Zuid, alwaar een bloedproef van de man is genomen. De inwoner van Sneek kwam met de schrik vrij. Een inzittende (vrouw, verdere gegevens niet bekend) van de Marsummer raakte eveneens gewond en werd eveneens overgebracht naar het MCL-Zuid. De autos werden totaal vernield.

Drachten: onder invloed
Maandag omstreeks 00.45 uur zag een patrouille een personenauto rijden over het Sander Israelplein. Op de Oliemolenstraat werd aan de bestuurder een stopteken gegeven, waarop de man niet reageerde. Ook op lichtsignalen werd door de bestuurder niet gereageerd. Op een gegeven moment bracht de bestuurder zijn auto op t Hout tot stilstand. Toen de politieauto achter de auto stopte, reed de bestuurder plotseling achteruit. De politieauto werd geraakt en de bumper liep lichte schade op. De bestuurder, een 51-jarige inwoner van Drachten, werd aangehouden. De man bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 825 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 10 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Joure: vernieling
Zondag omstreeks 22.45 uur reed een 34-jarige inwoner van Joure met zijn auto over de Sewei in de richting van de rotonde met de Geert Knolwei. Op de rotonde kwam hem een personenauto tegemoet rijden via de verkeerde kant. De bestuurder schrok hiervan en moest krachtig remmen. Hij claxonneerde en is doorgereden in de richting van zijn woning. Op de Sewei werd hij vervolgens weer ingehaald en afgesneden door de desbetreffende auto. De bestuurder van deze auto had een te hoge snelheid en de auto niet meer onder controle, waardoor hij een verkeersbord omver reed. Toen het slachtoffer bij zijn woning kwam, ging hij direct naar binnen om de politie te bellen. Op dat moment kwam die andere bestuurder ook weer ter plaatse. Deze is met nog een inzittende uitgestapt. Vervolgens werd een ruit naast de voordeur vernield, door er een bloempot door heen te gooien. Toen verschillende buurtbewoners naar buiten kwamen, gingen de mannen er vandoor. De namen van de beiden mannen zijn bekend. Ondanks een uitgebreide zoekactie werden zij niet meer aangetroffen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Heerenveen: onder invloed
Maandag omstreeks 01.40 uur werd op de Burgemeester Falkenaweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 43-jarige inwoner van Rottum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 675 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 7 uren. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd.

Leeuwarden: onder invloed
Maandag omstreeks 01.45 uur werd op het Zuidvliet een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 51-jarige inwoner van Sneek, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 645 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 7 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Drachten: onder invloed
Maandag omstreeks 02.25 uur werd op het Moleneid Zz een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 35-jarige inwoner van Drachten, bleek gedronken te hebben. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Aan het bureau weigerde hij iedere medewerking. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Bureau Comminicatie: 058 - 880 8272