HOUT EN BOUWBOND CNV

Bouwbonden breken uta-overleg af

FNV Bouw, de Hout- en Bouwbond CNV en De Unie hebben vanmiddag het cao-overleg voor een nieuwe uta-cao afgebroken. Onder de uta-cao (50.000 werknemers) vallen de uitvoerders en het technisch en administratief personeel in de bouw. 'Werkgevers trekken de bikkelharde lijn van de bouw-cao door naar de uta-cao,' concluderen de onderhandelaars van de bonden.

Tijdens de eerste onderhandelingsronde stelden de werkgevers onder het mom van medernisering voor de cao met twee jaar te verlengen. Voor de bonden was dit onacceptabel, omdat hiermee alle verbeteringsvoorstellen van de bonden naar de prullenbak werden verwezen.

Op 9 april, tijdens de tweede overlegronde, bleken de werkgevers toch bereid om te onderhandelen over een aantal thema's, zoals meer arbeidsomstandigheden, loopbaanbeleid, arbeidstijden, keuzemogelijkheden in arbeidsvoorwaarden en meer ruimte voor ondernemingen om afwijkende afspraken te maken.

Vandaag, tijdens de derde ronde, was van die bereidheid niets meer te merken. Tot verbijstering van de bondsonderhandelaars betrokken de werkgevers weer hun oude stelling: ze wilden alleen afspraken maken over een loonsverhoging. Over de andere voorstellen van de bonden wilden ze niet praten. Volgens de vakbondsonderhandelaars had het geen zin om het overleg voort te zetten.

'De ene na de andere cao wordt gesloten. In alle bedrijfstakken wordt met respect voor elkaars voorstellen en argumenten onderhandeld. Alleen in de bouw slagen werkgevers en werknemers er niet in om met elkaar afspraken te maken. De uta-cao kent, in tegenstelling tot de bouw-cao, geen reisurenregeling. De werkgevers laten nu hun ware aard zien: ze zijn er willens en wetens op uit om het poldermodel in de bouw op te blazen.'

De bonden gaan volgende week donderdag hun kaderleden raadplegen. Het ligt voor de hand dat het uitvoerend, technisch en administratief personeel zal worden betrokken bij de lopende acties in de bouw. De bonden hebben in het uta-overleg onder meer voorgesteld een loonsverhoging van prijscompensatie plus 1,5% op 1 maart , meer scholingsmogelijkheden, doorbetaling van het loon bij ziekte en meer seniorendagen.