Ministerie van Economische Zaken



Vlaardingen, Hengelo en Almere ontvangen stimuleringsprijs

Minister Jorritsma benoemt voorbeeldprojecten bedrijventerreinen

De Nationale Projectenmarkt, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur, vindt vandaag voor het eerst plaats. Nederlandse gemeenten konden projecten indienen om mee te dingen naar de voorbeeldstatus en om een stimuleringspremie ter waarde van 20.000 Euro te ontvangen. Dit alles om te bevorderen dat ontwerpers en architecten vanaf de beginfase bij nieuwe Werklandschappen betrokken zouden worden. Minister Jorritsma van EZ zal tijdens deze bijeenkomst in Euretco Expo Center te Houten de winnaars bekend maken.

Uit het rapport van de beoordelingscommissie:

In de categorie Herstructurering is er eigenlijk maar 1 project dat met kop en schouders boven de anderen uitsteekt: het project Rivierzone van gemeente Vlaardingen.
Door de grote schaal vindt de commissie het begrip Werklandschap hier in werkelijkheid terug. Het is een stimulerend verhaal, een voorbeeldproject voor mislukte voorgangers. Op alle criteria scoort het project hoog, zeker door het bijeenhalen van zoveel betrokken partijen en de combinatie proces - financiën - ontwerp. De stad neemt hier een gebied terug in bezit, dat zij door de loop van de geschiedenis geleidelijk was kwijt geraakt. De ligging van het gebied aan de rivier, waarop zich riviergebonden nijverheid had ontwikkeld, had de stad van het water vervreemd. Het plan opent het gebied door zijn inrichting waardoor de rivier weer terugkomt in de stad en de inwoners het als stedelijk gebied kunnen betreden en gebruiken.

In de categorie Nieuw merkt de commissie op dat verschillende landschapstypen leiden tot verschillende ontwerpen. Zowel het project Westermaat Campus van de gemeente Hengelo als het project Bedrijventerrein Stichtsekant van de gemeente Almere bezitten deze kwaliteit. Daarom draagt de commissie deze twee projecten voor. De commissie wijst bij deze projecten nog op volgende aspecten:


- Westermaat Campus van de gemeente Hengelo. De commissie prijst het rigoureus kiezen voor 40% natuur terwijl tegelijk sprake is van grote intensivering op een aantal plekken. Het is een goed doordacht plan omdat het ontwerp een gevolg is van de argumenten. Door de betrokkenheid van marktpartijen is de realiseerbaarheid groot. De commissie waardeert in dit project de inspiratie op het Twentse landschap, de vijf ontwikkelingsvlekken met elk een ander architectonisch streefbeeld en het gebruik van drie waarnemingsniveaus voor gebruikers en bezoekers. Ook de term :bewegend werklandschap, om dynamiek ruimte te geven waardeert zij zeer.


- Bedrijventerrein Stichtsekant van de gemeente Almere. Opvallend is het functionele ontwerp in een functionalistisch landschap. De commissie wijst o.a. op het goed doordachte verkeersmanagement, de realiteitszin en de integratie van recreatieve voorzieningen. Het project sluit eveneens, maar op geheel andere wijze, goed aan bij de kwaliteit en de eigenaard van het omringende landschap. Bovendien waardeert de commissie de consequente hantering van een eenduidig samenhangend beeld. Ook het doordenken van uitbreiding in de verticaliteit heeft haar getroffen.

Einde persbericht. Indien u aanwezig wenst te zijn bij de uitreiking kunt u perskaarten bestellen op 06-11000075

23 apr 02 17:00