Gemeente Alkmaar


Nieuwe melodieën voor carillons Alkmaar

Op 18 april 2002 is de grote speeltrommel van de Alkmaarse Waagtoren 'verstoken'. Stadsbeiaardier Bob van Wely heeft samen met de stadsuurwerkmaker Boris Stiensma de 17e eeuwse speeltrommel van het carillon voorzien van vier nieuwe melodieën. Op 10 mei a.s. is de Grote Kerk aan de beurt.
Tweemaal per jaar worden alle oude muzieknoten uit de speeltrommel gehaald en op een nieuwe plek gemonteerd. Ieder kwartier wordt automatisch een liedje ten gehore gebracht. Al 300 jaar wordt op deze manier steeds een nieuw lied 'ingeprogrammeerd'.

Op het hele uur speelt sinds 18 april jl. in de Waagtoren een lied van Henry Purcell, een Engelse barokcomponist uit de 17de eeuw, getiteld 'Sefauchi's Farewell'. Purcell componeerde voornamelijk voor de zeer rijken van de samenleving. Als tegenhanger speelt op het halfuur een oud volkswijsje 'Tegens de Gierigheid' uit een 18e eeuwse liedbundel met de titel 'Musikaals Tijdverblijf'. De eerste regel van dit lied geeft meteen aan voor welke doelgroep dit lied bedoeld is: 'Hoe droevig is het leven van een die geld bezit'. De korte deuntjes op de kwartieren zijn bedacht door de stadsbeiaardier zelf.

Op het carillon van de Grote Kerk volgt op 10 mei a.s. een zelfde samenstelling: op het hele uur klinkt straks 'Let us wander' van Purcell, een lied over het goede leven op het platteland. Op het half uur komt een Drinklied uit bovengenoemde 18e eeuwse liedbundel.

In september worden beide trommels wederom schoongemaakt en van nieuwe melodieën voorzien.