Language: NL Ministerie van Buitenlandse zaken België

Category: Communiqué Date: 23/04/02

Einde werkzaamheden Intercongolese Dialoog in Sun City: Gezamenlijke verklaring van Frankrijk, Groot-Brittannië en België

De Ministers Vedrine, Straw en Michel, in vergadering bijeen in Valencia ter gelegenheid van de ministeriële vergadering Euromed, hebben de volgende verklaring aangenomen:

Frankrijk, Groot-Brittannië en België spreken hun tevredenheid uit over de belangrijke vooruitgang die werd geboekt in het kader van de werkzaamheden van de nationale dialoog die op 19 april in het Zuid-Afrikaanse Sun City werden voltooid. Zij prijzen de bemiddelingsinspanningen van president Mbeki en de facilitator.

Het politieke akkoord dat tot stand is gekomen tussen de regering en de MLC en waar het merendeel van de deelnemers achter staat, zou de politieke overgang kunnen vergemakkelijken. Voorts zou dit het regionale vredesproces in de DRC, dat op het Akkoord van Lusaka en de resoluties van de VN-veiligheidsraad berust, kunnen helpen versterken.

Frankrijk, Groot-Brittannië en België nemen nota van de weigering van een aantal deelnemers, met name de RCD, om het akkoord te aanvaarden. Deze opstelling hypothekeert de hoop op vrede die in Sun City vorm heeft gekregen.

De drie landen vragen aan alle Congolese partijen de onderhandelingen voort te zetten en mee te gaan met de politieke dynamiek die ontstaan is. Ook vragen zij dat de partijen zich ver houden van elk initiatief dat dit proces kan belemmeren of de vijandelijkheden kan doen heropflakkeren.

Zij richten een uitdrukkelijke oproep tot de Staten die het Akkoord van Lusaka hebben ondertekend en tot de landen in de regio om de wil tot eenheid, democratie en vrede, waarvan de Congolezen onomstotelijk blijk hebben gegeven in Sun City, te respecteren en te steunen.