Bartiméus


Persbericht

Brailleplattegronden voor Beeldentuin Beerschoten

Hoe kom je als je blind bent achter de betekenis van een beeldhouwwerk? Een beeld kun je bevoelen, maar over de bedoeling van de kunstenaar weet je dan nog niets. Een uitleg in braille is dan een handig hulpmiddel. Bartiméus in Doorn biedt Beeldentuin Beerschoten in De Bilt daarom een aantal brailleplattegronden met uitleg over de beelden in braille aan.

Op 23 april overhandigt Carla Dekker, Hoofd van het Verenigingsbureau van Bartiméus uit Doorn, het eerste exemplaar van een serie brailleplattegronden voor beeldentuin Beerschoten aan beeldend kunstenaar Jits Bakker. Met de plattegrond en een uitgebreide uitleg in braille kunnen blinde bezoekers nu ook volop van de beeldhouwwerken genieten.

Toegankelijker en begrijpelijker
Beeldend kunstenaar Jits Bakker nam enige tijd geleden contact op met Bartiméus om te vragen hoe hij zijn beeldenpark bij park Beerschoten toegankelijker en begrijpelijker kon maken voor blinde bezoekers. De Vereniging Bartiméus heeft daarop acht brailleplattegronden ontworpen inclusief een uitleg in braille van de tentoongestelde beelden.
Bartiméus ondersteunt het initiatief van Bakker van harte en schenkt de plattegronden daarom aan de Biltse kunstenaar.

Bijzondere productie
Marten van Doorn, mobiliteitsinstructeur van Bartiméus Zeist, tekende voor de productie van de plattegrond. Middels een verhittingstechniek is een voelbare tekening van het terrein op speciaal papier gezet en zijn markeringen aangebracht waar de beelden staan. Hermien Smit van Bartiméus verzorgde de productie van de brailletekst op de brailleprinter. Plattegrond en tekst zijn ingebonden in een stevige kaft met ringband.

Officiële overhandiging
Als tijdstip van de overhandiging is gekozen voor de start van het wandelseizoen. De officiële overhandiging van het eerste exemplaar vindt daarom plaats op 23 april in Beeldentuin Beerschoten aan de Holle Bilt 6 in De Bilt om 11.00 uur.

Voor meer informatie over Beeldentuin Beerschoten www.beeldenopbeerschoten.nl.