Nederlandse Spoorwegen

Persbericht

NS deelt gele en rode kaart uit
23 april 2002
NS wil een systeem van gele en rode kaarten invoeren om vernielingen aan supporterstreinen te stoppen. Regelmatig brengen voetbalsupporters vernielingen aan in de trein die hen van en naar het stadion brengt. Naast financiële schade betekent dit voor NS ook problemen voor de dienstverlening aan de reguliere reizigers. De vernielde trein kan namelijk niet direct opnieuw ingezet worden maar moet eerst gerepareerd worden.

Dit weekend was het opnieuw raak. Supporters richtten voor enkele tienduizenden Euros schade aan. Voor NS is de maat nu vol. In een poging de vernielingen te stoppen wordt aan de club wiens supporters schade veroorzaken als waarschuwing een gele kaart uitgedeeld. Worden opnieuw vernielingen aangericht dan krijgt de club een rode kaart en stopt NS voor langere tijd het vervoer van de supporters van die club. De nieuwe maatregel is aanvullend aan het bestaande beleid om schade te verhalen op de club.

Voor NS het nieuwe beleid definitief invoert, zal het voornemen besproken worden met de KNVB en de burgemeesters van de grote steden. Het supportersvervoer is immers onderdeel van de zogenoemde combi-regeling bij risicowedstrijden.