Ingezonden persbericht

Noodkreet kennissector: investeren is noodzakelijk

UTRECHT, 20020423 -- Er moet extra geïnvesteerd worden in de kennissamenleving van Nederland. Dit schrijven 14 organisaties uit het hoger onderwijs en onderzoek in een brief aan kabinetsinformateur Donner. Zij vrezen grote kwaliteitsaantasting van de sector nu er grote veranderingen op stapel staan en investeringen de afgelopen jaren zijn achtergebleven.

De groep organisaties die deze noodkreet uit is een pluriform gezelschap: onder hen bevinden zich werkgevers- en werknemersorganisaties uit het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, studentenorganisaties, jonge onderzoekers en wetenschappelijke instituten. De nood is nu zo hoog, dat zij de handen ineen hebben geslagen om een krachtig signaal te laten horen. "Kennis is de motor van de vooruitgang van onze samenleving, het wordt tijd dat daar nu ook voldoende aandacht en geld voor komt," aldus de organisaties.

Naast extra investeringen dringt de sector ook aan op een integrale beleidsvisie, op te stellen in samenspraak met de betrokken organisaties. In deze beleidsvisie dient het kabinet aan te geven hoe het de ambitie van Nederland als hoogwaardige kennissamenleving waar gaat maken.

De betrokken organisaties:
ABVAKABO FNV
AOb (Algemene Onderwijsbond)
HBO-raad
ISO (Interstedelijk Studenten Overleg)
LAIOO (Landelijk Aio- en Oio-Overleg)
Landelijk Postdoc Platform
Landelijke Studenten Vakbond (LSVb)
Nederland Kennisland
NFTO (Nederlandse Federatie Tertiair Onderwijs)
NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) Onderwijsbond CNV
Vakcentrale Unie mhp
VAWO/CMHF
VSNU (Vereniging van Universiteiten)



Ingezonden persbericht