Ingezonden persbericht

Nominaties ISO Studentenprijs 2002

UTRECHT, 20020423 -- De nominaties voor de ISO Studentenprijs zijn vastgesteld door de Jury. Het betreft de volgende projecten: High Tech Agrobot Project, Wek-Week, Afgevaardigensysteem, Anderwijz en Taal - en rekenprogramma.

Afgevaardigdensysteem
Studievereniging Machiavelli, verbonden aan de studie politicologie van de Universiteit van Amsterdam, heeft dit jaar een 'afgevaardigdensysteem' vorm gegeven en uitgebouwd. Het betreft vertegenwoordigers uit het eerste en tweede jaar van de studie politicologie die in overleg met hun achterban en elkaar adviezen geven aan de opleiding over mogelijke verbetering van het onderwijs. Deze afgevaardigden worden aangesteld door hun werkgroep, een groep van circa 20 studenten. Na drie maanden wordt er een andere student als afgevaardigde aangesteld. Zo krijgen heel veel studenten de gelegenheid te oefenen met medezeggenschap. Ook wordt de betrokkenheid van studenten bij de opleiding op die manier vergroot. Wegens succes van het project wordt momenteel onderzocht of het systeem van afgevaardigden aan de hele faculteit ingevoerd kan worden.

High Tech Agrobot Project
De Agrobot is een draadloos bestuurbaar voertuig dat uitgerust is met camera's. Studenten Agrotechnologie in Wageningen gebruiken dit om in het veld nauwkeurige waarnemingen te kunnen doen. Het project zorgt ervoor dat de traditionele denkbeelden binnen de landbouw doorbroken worden en er vernieuwend gedacht wordt over bijvoorbeeld precisielandbouw. Ook is het project nuttig omdat het bijdraagt aan een duurzame landbouw met minder bestrijdingsmiddelen. Binnenkort worden extra sensoren en actuatoren aan het voertuigje toegevoegd om in het veld gewasgegevens te kunnen verzamelen en onkruiden te kunnen detecteren.

Taal- en rekenprogramma voor Bredase basisschool
In het kader van een themaweek 'Het realiseren van een informatiesysteem' hebben tweedejaars Bedrijfskundige Informaticastudenten van de Hogeschool Brabant een digitaal reken- en taalprogramma voor de St. Liduinaschool te Breda gemaakt. De St. Liduinaschool is een basisschool voor zeer moeilijk lerende kinderen. Het programma geeft de leerlingen niet alleen een leuke afwisseling op het dagelijkse klassikale leren, maar het leert de kinderen ook en passant omgaan met de computer. Bovendien geeft het systeem de mogelijkheid aan de leerkrachten om de progressie van de leerlingen digitaal te kunnen volgen. Voor de hbo-studenten was het bijzonder stimulerend een programma te maken voor deze bijzondere doelgroep.

Tijdschrift Anderwijz
Het tijdschrift Anderwijz richt zich op studenten in opleidingscommissies. Zij biedt studenten die weinig weten van studentenpolitiek de kennis die zij nodig hebben en goede tips om hun werk te kunnen doen. Studenten die proberen iets van de grond te krijgen, geven vaak op, omdat ze niet mee kunnen komen in het wereldje van de studentenpolitiek dat aan elkaar hangt van afkortingen en kreten. Anderwijz weet door het bieden van toegankelijke informatie, studenten te inspireren om zich wel bezig te houden met studentenpolitiek. Een van de voornaamste taken van de studentenraad is informatie te verspreiden onder studenten. Hierbij is Anderwijz een belangrijke facilitator.

Wek-Week
Acht studentenorganisaties in Wageningen hebben tijdens de Wek-week geprobeerd de studenten wakker te schudden. Reden hiervoor is dat studenten steeds minder naast de studie doen, wat wel blijkt uit het afgelasten van de Studentenraadsverkiezingen en de Veluweloop. De activiteiten bestonden uit een ludieke wek-actie, een info-markt met gratis brunch, een boekje met info waar je actief kunt worden en wat je dan bij welke organisatie kunt gaan doen, een feest voor de actieve student en een symposium voor het integreren van buitenlandse studenten in het Wageningse studentenleven. De Wek-Week was een nieuw initiatief en is positief tot zeer positief ontvangen; op de info-brunch kwamen 300 studenten af.

Het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) is de grootste landelijke studentenorganisatie en vaste gesprekspartner van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Bij het ISO zijn ongeveer 160.000 studenten aangesloten.



Ingezonden persbericht