Politie Gelderland-Midden

Persbericht politie Gelderland-Midden, district West-Veluwe Vallei Unit Noord


---
Hennepplantages in zeecontainers

De politie in de unit Noord (Barneveld) heeft op woensdag 24 april aan de Handelsweg in Barneveld een middelgrote hennepplantage ontruimd. Een unieke plantage, omdat ze was ondergebracht in tien afzonderlijk afgesloten zeecontainers, die op hun beurt weer in een grote loods waren gestald. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Door het op deze manier inrichten van de plantage, was er in feite sprake van tien kleine plantages. Elke container had een eigen beluchtings- en irrigatiesysteem, tijdklokken regelden per container het kunstmatige dag-/nachtritme. De aangetroffen planten (zo'n 500 per container) verkeerden dan ook in verschillende groeistadia. Een aantal waren oogstrijp, maar er waren ook enkele containers waarin nog zeer jonge plantjes stonden.

Assistentie

Zoals gebruikelijk bij dit soort acties werd de politie geassisteerd door NUON. Zij heeft naar de electriciteitsvoorziening in het pand gekeken. Hoewel deze oogde als door een erkend installateur te zijn aangelegd, was er wel degelijk sprake van een zeer gevaarlijke situatie. Zo moest bijvoorbeeld met een tafelventilator een schakelkast voortdurend worden gekoeld, om het smelten van bedrading te voorkomen. De NUON zal ook een naheffing vorderen vanwege de diefstal van electriciteit, van degene die de plantage in bedrijf hielden. Zo zijn er bijvoorbeeld 240 groeilampen in beslag genomen. Deze lampen verbruiken per 12 branduren zo'n ^ 300 aan electra per lamp. Daarnaast waren per container nog eens twee ventilatoren in gebruik en irrigatiesystemen aangelegd die via dompelpompen ook de nodige energie vragen.

Ook de Douane heeft assistentie geleverd aan de politie. Zij probeert de herkomst van de containers te achterhalen. Vermoedelijk gaat het hier om een oude, afgedankte partij.

Planten

In totaal werden zo'n 5000 planten geruimd, die - zoals gezegd - in verschillende groeistadia verkeerden. Gemiddeld levert een oogstrijpe plant zo'n 22 gram op (waarde per gram zo'n ^ 2,27). Een geoogste hennepplant vertegenwoordigt dan ook een handelswaarde van ongeveer ^ 50. Het ontruimen van de plantage zal nog enkele uren duren.

In een later stadium zal de politie proberen te achterhalen wie het bedrijfspand huurde, om op die manier te onderzoeken of er een spoor in de richting van verdachten is te vinden.

Harry Munniksma

0318 - 688221 (tot uiterlijk 14.30 uur, daarna niet bereikbaar vanwege overlegvergadering)

reactie: Harry Munniksma; 0318 - 688221 (tot uiterlijk 14.30 uur)