CDA

CDA doet minister Borst aanbod dat ze niet mag weigeren

Het CDA dient bij het debat over de suppletoire begroting van VWS een motie in waardoor geld beschikbaar komt voor verbetering van de bereikbaarheid van ziekenhuizen en huisartsenzorg. Deze motie wordt gesteund door PvdA, Groenlinks en de Christen-Unie. Minister Borst heeft tot dusverre geweigerd om aan de wensen van de Kamer tegemoet te komen, omdat er geen geld voor zou zijn. Het CDA zorgt dat er uit de onderuitputting van de begroting (geld dat ongebruikt blijft) een bedrag van zo`n 120 miljoen Euro wordt toegewezen. Hiermee wordt de minister een aanbod gedaan dat ze niet kan èn mag weigeren.

Woordvoerder Siem Buijs: "Diverse malen heeft de Kamer overleg gevoerd met de minister van VWS over knelpunten in de Ambulancezorg, Algemene Ziekenhuizen en Huisartsenzorg. De minister heeft een groot deel van de aangenomen moties ontraden en weigert ze uit te voeren, zo blijkt uit haar brief van 17 april. Veelal met het argument dat er geen geld is. Wij zullen zorgen dat ze het geld krijgt, zodat ze zich niet meer achter dat argument kan verschuilen. De knelpunten zijn zo groot dat ze op korte termijn een oplossing behoeven. En zeker niet kunnen wachten tot na de kabinetsformatie"

Met het geld wordt geregeld dat:

* Huisartsen in dunbevolkte gebieden vervanging kunnen krijgen, zodat de bereikbaarheid van de huisarts op het platteland is gegarandeerd.

* Compensatie van de sterk gestegen arbeidsongeschiktheidspremie voor huisartsen met terugwerkende kracht tot 1 januari jl,
* Het vak huisarts weer aantrekkelijk wordt gemaakt door de secundaire arbeidsvoorwaarden van huisartsen in opleiding te verbeteren

* Het bereikbaarheidscriterium van 30 minuten voor ziekenhuiszorg bepalend wordt. Patiënten moeten binnen 30 minuten in het ziekenhuis zijn. Dat betekent dus ook een halt aan het opheffen van regionale ziekenhuizen.

Buijs: "Ronduit teleurstellend is de houding van de minister als het gaat om de kwestie van de huisartsen die onder de Nma vallen. Het is onbegrijpelijk dat de minister op dit punt de Kamerbede/wens niet heeft willen honoreren. Dit nu was een goed gebaar geweest van de minister naar het veld. Kennelijk vindt ze het best dat de huisartsen een bureaucratische rompslomp hebben door haar houding".

Woordvoerder:
Siem Buijs 070-3182587
Voor inforrmatie:
Bieke Oskam 070-3182509