STICHTING PRO AUTO

Nationaal Verkeer- en Vervoersplan terecht afgewezen

Het Nationaal Verkeer- en Vervoerplan (NVVP) van demissionair verkeersminister mevrouw Netelenbos is onvoltooid verleden tijd. Een meerderheid in de Tweede Kamer verwierp het plan om moverende redenen. Volgens minister Netelenbos zullen hierdoor talloze plannen in de tijd achteruit geworpen worden en dus vertraging ondergaan. Het bestuur van de Stichting Pro Auto is van mening, dat er beter enige vertraging kan optreden in de infrastructuur plannen met als resultaat goede plannen, dan het aanvaarden van slecht onderbouwde plannen. Vooralsnog is de staat van dienst van minister Netelenbos niet erg indrukwekkend. Zij wilde graag de geschiedenis in gaan als de minister, die de files bedwong door een harde aanpak van de automobilisten. Veel tijd en 118 miljoen Euro zijn verloren gegaan aan de omstreden plannen voor rekening rijden. Vervolgens beet de minister zich vast in haar volgende hobby: de kilometerheffing. Op zich levert de kilometerheffing geen enkele bijdrage aan het oplossen van files. Dus bestaan er bij vele partijen grote vraagtekens of hier nu wel mee door gegaan moet worden.
Intussen zijn de files in luttele jaren tijd verdrievoudigd. De meeste politieke partijen weten geen oplossing voor het fileprobleem. Een van de weinige positieve besluiten van minister Netelenbos is meer spitsstroken aan te laten leggen. In de praktijk is bewezen bij de A27 en de A28 dat spitsstroken de files oplossen. Dit sluit naadloos aan bij het Deltaplan Infrastructuur van de Stichting Pro Auto. Begin met de capaciteit van de uitvoegstroken te vergroten, herverdeel het asfalt, bouw tunnels voor scheiding van doorgaand en bestemmingsverkeer en los knelpunten in snelwegen op. In zeven jaar tijd kan aan de fileproblematiek een einde gemaakt zijn tegen de kosten van 2,5 miljard Euro per jaar.
Pro Auto heeft het Deltaplan Infrastructuur vorig jaar ter beschikking gesteld aan minister Netelenbos. Na de verkiezingen kan de nieuwe minister van Verkeer en Waterstaat het plan zo oppakken. Inlichtingen:
Hans Grashoff, voorzitter; telefoon 06 53 67 34 04 Cees Roos, vice-voorzitter; telefoon 0181 . 41 47 87 Wim Boogaart, secretaris, telefoon 06 53 61 68 11

24 apr 02 20:56