Gemeente Hoorn

12 april 2002

Woensdag 24 april: voorjaarsgoederenmarkt

Op woensdag 24 april staat de Hoornse binnenstad van half negen 's morgens tot vijf uur 's middags in het teken van de voorjaarsgoederenmarkt.

De markt bestaat uit zo'n 130 kramen, waar de bezoekers naar hartelust kunnen grasduinen om iets van hun gading te vinden. Het aanbod is uiterst gevarieerd, van drogisterijartikelen tot boerenkaas en van stoffen tot gereedschap. De kramen staan verspreid over de Nieuwstraat, de Gouw, de Gedempte Turfhaven, het Breed en een gedeelte van de Veemarkt. Het parkeerterrein aan de Spoorstraat verandert in één grote plantenuitstalling. Verder treffen de marktbezoekers daar onder meer gereedschappen, kleding en houten speelgoed aan.

Uiteraard laten standwerkers zich weer zien en horen. Dit jaar zijn het er een stuk of vijfentwintig. Zij staan op het gedeelte van de Gedempte Turfhaven tussen Ramen en Nieuwe Noord en aan de westzijde van de Gouw. De manier waarop zij hun waren aan de man proberen te brengen, levert altijd een levendig spektakel op. Het aanbod van de standwerkers varieert van snoeischaren en autopoets tot bloemen en gerookte vis.

Stadsbeiaardier Frits Reynaert bespeelt tijdens de voorjaarsmarkt het carillon van de Grote Kerk. Het concert begint om half twee en duurt een uur. Reynaert brengt Oudhollandse volksliedjes ten gehore.

Verkeersmaatregelen

De markt gaat zoals gebruikelijk gepaard met verkeersmaatregelen en omleidingen. Op dinsdag 23 april begint de gemeente rond 15.00 uur met het plaatsen van afzettingen en borden. Op de Gedempte Turfhaven gaan de fietsenrekken weg, terwijl de routes Breed (gedeeltelijk), Gedempte Turfhaven, Gouw en Nieuwstraat voor het verkeer worden afgesloten.

Afzettingen worden geplaatst:
* op de westzijde van de Veemarkt, ter hoogte van restaurant Azië en de Rabobank
* op de oostzijde van de Veemarkt bij de Baanstraat
* op het Dal bij de Mosterdsteeg
* op het Breed bij Vale Hen, Dubbele Buurt, Achterom en Grote Noord
* op de Gedempte Turfhaven bij de Achterstraat
* op de Ramen bij de Duinsteeg
* op het Gerritsland bij Gasfabriekstraat en Gravenstraat
* op de Kerkstraat bij de Roode Steen
* op de Nieuwstraat bij de Lange Kerkstraat
* op de Muntstraat ter hoogte van de Gouw
Verkeer dat via het Keern de binnenstad in wil, kan kiezen uit de route Noorderveemarkt-Stationsplein-Noorderstraat-Koepoortsplein-Achterstraa t of de route Scharloo-Hoge Vest-Westerdijk. Om de binnenstad uit te komen kan men kiezen voor de route Kuil-Achterom-Breed-Hoge Vest.

Op woensdag 24 april worden na 20.00 uur alle afzettingen weer verwijderd. Woensdag 1 mei komen de fietsenrekken terug op de Gedempte Turfhaven.