Provincie Groningen

Groningen, 18 april 2002 Persbericht nr. 63

Statencommissie wil Groningers laten meepraten over Groninger taal en cultuur

De Statencommissie Welzijn, Zorg en Cultuur organiseert op woensdag 24 april vanaf 14.00 uur een hoorzitting over de Groninger taal en culltuur. Deze zitting vindt plaats in de Statenzaal van het Provinciehuis, Martinikerkhof 12 te Groningen.

Het college van Gedeputeerde Staten van Groningen heeft bij brief van 29 maart 2002, nr. 2002-03786/13/A.9, IWW het plan over het provinciaal beleid met betrekking tot de Groninger taal en cultuur gepresenteerd aan de statencommissie Welzijn, Zorg en Cultuur. De statencommissie wordt gevraagd het college te adviseren over de aangegeven richting van het plan.
Op 22 mei zal de nota definitief in de statencommissie worden besproken. Maar voordat dit gebeurt, wil de statencommissie graag iederen in de provincie Groningen de gelegenheid bieden zijn of haar mening over de beleidsnota te geven. Daarom organiseert de commissie een hoorzitting.

Huis van de Groninger Cultuur

GS doen in het plan voorstellen om de kwaliteit en de structuur van het aanbod op het gebied van de Groninger taal en cultuur te verbeteren. Het imago van de streektaal moet verbeterd worden en de identiteit van Groningen versterkt. GS vinden het belangrijk dat de streektaal en de Groninger cultuur behouden blijft en door wordt gegeven aan volgende generaties.
Een opvallend voorstel in het plan is het oprichten van een Huis van de Groninger Cultuur. Hiermee hoopt het college te bereiken dat de verschillende partijen die al actief zijn op het beleidsterrein Groninger taal en cultuur elkaar ontmoeten, stimuleren en dat dit vernieuwende initiatieven oplevert. Het Huis krijgt een loketfunctie, een eigen stimuleringskrediet voor activiteiten en zal een plek krijgen ergens is de stad Groningen.

Hoe werkt de hoorzitting?

Belanghebbenden zijn uitgenodigd zich als inspreker voor de hoorzitting van 24 april a.s. aan te melden. Insprekers kunnen zich aanmelden tot vrijdag 19 april 2002 voor 12.00 uur bij de secretaris van de statencommissie A. Lammerts aan te geven. Aanmelden kan per telefoon of per e-mail: (telefoon 050-3164107 of E-mail lamm@prvgron.nl). De inspreektijd is in beginsel maximaal 30 minuten inclusief de tijd voor het beantwoorden van vragen die door de leden van de statencommissie kunnen worden gesteld. De brief van het college van GS van 29 maart 2002 met het plan staat op de website www.provinciegroningen.nl onder vergaderingen, statencommissie welzijn, zorg en cultuur, vergadering 10 april 2002, agendapunt 21.

Noot aan de pers:
voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Anita Havinga, afdeling Bestuurscontacten provincie Groningen, tel. 050 - 3164789.