GLAUCUS PROTEOMICS B.V

Glaucus Proteomics gaat verbintenis aan met supercomputingcentrum SARA en GigaPort voor de ontwikkeling van geavanceerde technologieen voor analyse van het humane proteoom

Utrecht, Nederland - Glaucus Proteomics BV heeft vandaag bekendgemaakt dat er overeenkomsten zijn gesloten met twee Nederlandse bedrijven: SARA, een van de grootste supercomputing-faciliteiten in Europa, en GigaPort, een volgende generatie internet-initiatief dat een state-of-the-art breedband-netwerk levert. Deze overeenkomsten zullen de biocomputing capaciteit en connectiviteit leveren benodigd voor de ontwikkeling van nieuwe 'high throughput' tools en technieken voor proteomische analyse, en voor snelle screening van kandidaat-geneesmiddelen (antilichamen en kleine moleculen) met verbeterde specificiteit.

Eiwitten vormen de belangrijkste functionele bouwstenen van cellen, en te begrijpen hoe eiwitten functioneren en hoe hun betrokkenheid bij ziekte is, vormt een van de belangrijkste uitdagingen waarvoor de biowetenschappen zich vandaag de dag gesteld zien. De analyse van eiwitten is gecompliceerd en daarom ontwikkelt Glaucus Proteomics een nieuwe serie producten en technieken, zoals eiwit- en antilichaam-biochips die deze opdracht uitvoeren met een hoge verwerkingssnelheid en een hoge gevoeligheid.

'Genomics en proteomics veranderen het zoeken naar nieuwe geneesmiddelen in een informatiegestuurde wetenschap. Om de oorzaken van menselijke ziekten te kunnen begrijpen en geneesmiddelen te ontwikkelen is high-performance computing van essentieel belang en dient dit daarom integraal deel uit te maken van de ondernemingsstrategie van Glaucus Proteomics,' verklaarde Prof. Ian Humphery-Smith, Chief Scientific Officer van Glaucus Proteomics. 'Deze verbintenis met SARA en GigaPort is van groot belang, want zij kunnen ons de deskundigheid en infrastructuur leveren die nodig is voor onze IT-intensieve taak via een uitbesteed, kostenbesparend en betrouwbaar model.'

Door deze verbintenissen wordt Glaucus Proteomics een integraal onderdeel van het SARA supercomputing-systeem. Volgens de voorwaarden van de overeenkomst zal Glaucus Proteomics:


- De capaciteit gebruiken van de SGI Origin 3800: TERAS, de nationale supercomputing-faciliteit van Nederland. TERAS is een 1024 CPU-systeem, dat bestaat uit twee SGI Origin 3800 512 CPU-systemen met een maximale prestatie van 1 Tflop (1012 floating points bewerkingen) per seconde en een aantal andere high-performance computing-oplossingen.


- Gebruik maken van reeds geoptimaliseerde en onmiddellijk functionele software, waardoor een anders langdurige vertragingsfase wordt vermeden die samenhangt met het operationeel maken van nieuwe hardware.


- Versneld assistentie ontvangen van topkwaliteit met parallel code optimalisatie.


-Toegang verkrijgen tot remote data back-up infrastructuur elders in Nederland.


-Remote systeembeheer krijgen voor de interne computingbehoeften van Glaucus Proteomics.


- Door de extreme bandbreedte van het GigaPort-netwerk (SURFnet5) worden verbonden met SARA. Er is een eigen dual optic-dark fiber glasvezellijn naar het dichtstbijzijnde GigaPort knooppunt. Er is op dit moment een verbinding van 1 Gigabit per seconde, die verder zal worden uitgebreid naar 10 Gigabit per seconde. SURFnet5 wordt beschouwd als een van de meest geavanceerde onderzoeksnetwerken ter wereld.

'SARA zal een belangrijke en aanvullende rol spelen als servicecentrum en leverancier van bioinformatica van hoge kwaliteit,' zei Dr. Anwar Osseyran, Managing Director van SARA Computing and Networking Services in zijn commentaar. 'Vandaag de dag worden buitengewoon grote hoeveelheden gegevens geproduceerd in de biowetenschappen. Het omzetten van gegevens in kennis en inzicht vereisen grote prestaties op het gebied van supercomputing en geavanceerde visualisatietechnieken, wat een eerste vereiste was voor de samenwerking met Glaucus Proteomics, om snelle kennisontwikkeling in proteomica te realiseren. Dat wij in staat zijn deze diensten te leveren is reeds aangetoond door de succesvolle inzet en ondersteuning die wij leveren voor de nationale supercomputer van Nederland en de inzet en de ondersteuning ten behoeve van het GigaPort high-performance onderzoeksnetwerk, een van de snelste onderzoeksnetwerken ter wereld.'

Door deze overeenkomsten kan Glaucus Proteomics de specificiteit en kruisreactiviteit van zijn verzameling volledig menselijke antilichamen in detail vaststellen. Deze antilichamen zijn een essentieel onderdeel van de antilichaam-arrays die momenteel worden ontwikkeld bij Glaucus Proteomics en die het ontdekken en opsporen van menselijke eiwitten (het proteoom) die in verband staan met gezondheid en ziekte mogelijk maken. Glaucus Proteomics zal tevens biomarker-patronen vaststellen. Naar wordt verwacht zijn deze nuttig voor de samenstelling van geneesmiddelen die geschikter zijn voor afzonderlijke personen dan voor populaties.

Omtrent SARA

Vanaf de oprichting in 1971 heeft SARA zich ontwikkeld tot een nationaal expertisecentrum op het gebied van supercomputing, grootschalige netwerken en infrastructuurvoorzieningen. SARA ondersteunt wetenschap en bedrijven met de verwerking van uiterst rekenintensieve taken en het visualiseren van complexe gegevens voor fundamenteel en toegepast wetenschappelijk onderzoek. Daarbij valt te denken aan weersvoorspellingen, milieuonderzoek, klimaatmodellering, stromingsmodellen, theoretische chemie en fysica.

In 1985 kreeg SARA de verantwoordelijkheid voor de huisvesting en het systeembeheer van de Nederlandse nationale supercomputer, die wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). SARA verzorgt ook de huisvesting en het beheer van een groot aantal andere supercomputers van Nederlandse universiteiten. Sinds de start van het SURFnet IP-netwerk in 1989 is SARA verantwoordelijk voor het technische en operationele beheer van dit breedband-netwerk voor de Nederlandse universiteiten, wetenschapscentra en onderwijsinstellingen. Vanaf het prille begin is SARA nauw betrokken geweest bij de internetontwikkelingen in Nederland.

In 1996 is SARA geselecteerd als een van de vier locaties voor de huisvesting en ondersteuning van de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), een van de grootste internetknooppunten van Europa. SARA biedt faciliteiten voor de huisvesting en het systeembeheer van vele internet-serviceproviders (ISP's) en telecom-operators (Telcos) die zijn verbonden met de AMS-IX. Omtrent GigaPort

GigaPort is een initiatief van de Nederlandse overheid in samenwerking met het hoger onderwijs en onderzoek en het bedrijfsleven. Het doel van het initiatief is het scheppen van de mogelijkheid voor Nederland om een leidende rol te vervullen in de ontwikkeling en het gebruik van de meest geavanceerde innovatieve internettechnologieën en aldus bij te dragen tot de volgende generatie internet. Dit project bestaat uit twee delen, GigaPort-Netwerk and GigaPort-Applicaties.

SURFnet is een van de partners in het GigaPort-project en is verantwoordelijk voor het GigaPort-netwerk. De SURFnet backbone (SURFnet5) heeft verbindingen van 10 Gigabit per seconde. Tevens verzorgt deze backbone internationale verbindingen met Europa met snelheden van tenminste 2,5 Gbit per seconde en transatlantische verbindingen van tenminste 2 Gbit per seconde, die in nauwe samenwerking worden uitgevoerd met gelijksoortige initiatieven in het buitenland en die bekend staan als de 'volgende generatie internetprojecten'. SURFnet5 omvat verbeterde netwerktoegang door het gebruik van nieuwe technieken zoals Fiber to the Home en wireless diensten.

Het GigaPort-Applicaties project creëert een omgeving waarin het onderwijsveld, onderzoekscentra en bedrijven nieuwe ICT-toepassingen kunnen ontwikkelen en testen. De onderzoeksthema's zijn onder meer elektronische handel, elektronisch samenwerken, elektronische kennisontsluiting en middleware-technologieën. Op deze gebieden wordt kennis gegenereerd die wordt toegepast in concrete projecten, samen met bedrijven, onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, enz. GigaPort-Applicaties wordt gerealiseerd door het Telematica Instituut.

Omtrent Glaucus Proteomics

Glaucus Proteomics is een biotechnologisch bedrijf dat een nieuwe generatie antilichamen en proteomics-technologieën ontwikkelt voor een versnelde en optimale ontwikkeling van geneesmiddelen en behandeling van ziekten. Het bedrijf richt zich in eerste instantie op het gebruik van eiwit-array's voor een snelle screening van therapeutische kandidaat-geneesmiddelen, daarbij de kans op klinisch succes vergrootend. In april 2001 heeft het bedrijf een samenwerkingsverband gesloten met Medarex en GenMab voor het gebruik van de HuMAb Mouse voor het genereren van menselijke antilichamen. Door de specificiteit en de kruisreactiviteit van deze antilichamen te bepalen, kan Glaucus Proteomics snel eiwitten die een rol vervullen bij gezondheid en ziekte herkennen en opsporen. Deze menselijke antilichamen vormen tevens de basis voor de ontwikkeling van therapeutische geneesmiddelen door Glaucus Proteomics. Het bedrijf is in juli 2000 opgericht in Utrecht en heeft momenteel 30 werknemers.

Contacten:

Glaucus Proteomics
Erik Baas
+31 (0) 30 656 99 00

Burns McClellan, Inc
Mike Sinclair or Yvonne Alexander
+44 (0) 20 7534 1520

SARA
Marina den Hartog
+31 (0) 20 592 3000

GigaPort Network
Sandra Passchier
+31 (0) 30 230 5305

24 apr 02 09:02