DUITSLAND INSTITUUT AMSTERDAM

Bijzondere rol Duitsland in Europese veiligheidsbeleid

Duitsland moet een bijzondere rol spelen in Europese veiligheidsbeleid tegenover Rusland, dat zegt prof.dr. Heinrich Vogel bij zijn oratie op woensdag 24 april in de Aula van de Universiteit van Amsterdam. Europa maakt zich ten onrechte zorgen over die bijzondere rol. Van Duitse dominantie kan geen sprake zijn. De economie van de Bondsrepubliek is hiervoor niet sterk genoeg en de politieke elites in het land hebben geen enkele neiging de bijzondere rol van Duitsland te misbruiken. Het gevaar schuilt eerder in een te zwakke rol van de Bondsrepubliek, een te weinig standvastige politiek. Juist tegenover Rusland is een compromisloze politiek noodzakelijk. Pas dan zijn de veiligheidsrisico's, die zijn overgebleven na de val van het communisme, voor Europa beter beheersbaar. Vogel is per 1 oktober 2001 benoemd tot bijzonder hoogleraar in de Europese veiligheidsvraagstukken, in het bijzonder de rol van Duitsland, vanwege de stichting Duitsland Instituut Amsterdam.

Vogel brengt de rol van Duitsland in verband met de Europese veiligheidspolitiek, waarin het theorema van de 'liberale vrede' al snel na de zelfvernietiging van Joegoslavië is bijgesteld. Volgens Vogel moeten de Verenigde Staten en Europa ter wille van de samenwerking op veiligheidsgebied niet teveel concessies doen aan Rusland, dat is blijven steken in een grijze zone van een intolerant gestuurde democratie.

Heinrich Vogel studeerde sociale wetenschappen en economie aan de Universiteit van München. Aan diezelfde universiteit werd hij in 1969 wetenschappelijk medewerker bij het Oost-Europa Instituut. Van 1972 tot 1976 was Vogel daar plaatsvervangend directeur. Daarna was hij tot 2000 directeur van het Bundesinstitut für ostwissenschaftliche und internationale Studien (BIOST) in Keulen. Sinds 2001 is Vogel lid van het Duitse Instituut voor Internationale Politiek en Veiligheid in Berlijn. Van het Duitse tijdschrift Osteuropa Wirtschaft en van het Russische tijdschrift PolitEkonom is Vogel mede-uitgever. Zijn werkterrein beslaat met name de internationale relaties en de binnenlandse en economische politiek van Rusland.

Datum woensdag 24 april
Aanvang 14.30 uur
Locatie Aula van de UvA, Singel 411
Deelname Toegang vrij