Gemeente Weert

24-04-2002

Weert start project voor verbetering positie allochtone ouderen

In Weert is door een aantal organisaties een projectgroep geformeerd die ervoor moet zorgen dat allochtone ouderen minder problemen ondervinden. Op korte termijn worden de eerste acties ondernomen om in de situatie van allochtone ouderen verbetering te brengen. Zo organiseert men voorlichtingsbijeenkomsten in de drie moskeeën van Weert waarbij men in gesprek wil komen met allochtone ouderen. Daarnaast krijgen intermediairs een training en zullen managers en medewerkers van instellingen een training interculturele communicatie volgen.

Vertegenwoordigers van zo'n 15 Weerter organisaties en een aantal mensen op persoonlijke titel kwamen op 6 november 2001 bij elkaar in de Roos. Onder leiding van vier deskundigen werd gepraat over de wijze waarop hulp- en dienstverlenende instanties in de nabije toekomst dienstverlening op maat en in onderlinge samenwerking kunnen leveren aan allochtone ouderen. Het initiatief tot het bijeenroepen van de organisaties is uitgegaan van Punt Welzijn de Roos. In samenwerking met Zorgcentrum Transvaal in Den Haag en van Symbiose werd in workshops gediscussieerd over problemen waarmee oudere allochtonen in Nederland te maken krijgen. Er werd nagedacht over de wijze waarop instanties mogelijk gezamenlijk een bijdrage kunnen leveren aan het verhelpen van de problematiek.

Projectgroep
Om een en ander nader te kunnen uitwerken is in januari een projectgroep uit de diverse organisaties in het leven geroepen die concrete activiteiten ontwikkelt. Die projectgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de Katholieke Bond van Ouderen (KBO), de zelforganisatie Al Weam, het Regionaal Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (RCGGZ), de gemeente Weert, Punt Welzijn en Symbiose. De projectgroep heeft dus inmiddels de eerste activiteiten opgestart. Men verwacht binnenkort meer over haar activiteiten te kunnen melden.