Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Meer mèt in plaats van óver jongeren beslissen

Jongeren moeten meer dan nu het geval is, betrokken worden bij ontwikkelingen in het onderwijs, sportverenigingen en het sociaal-cultureel werk. Daarnaast moeten zij een rol krijgen bij het bedenken en tot stand brengen van meer speelruimte voor jeugdigen. Daaraan is niet alleen in nieuwe maar ook in bestaande wijken een groot tekort, met name voor tieners en oudere jeugd. Een actieve rol van jongeren zelf verbetert de kwaliteit van de samenleving: meer mèt in plaats van óver de jeugd beslissen.

Dit adviseert de bezoekcommissie jeugdbeleid in de eindrapportage Bans in het land over het jeugdbeleid van de overheden: Rijk, provincies en gemeenten. Het rapport is vandaag in Den Haag aan burgemeester Deetman van Den Haag, als vertegenwoordiger van het overhedenoverleg, aangeboden.

De commissie is op verzoek van staatssecretaris Vliegenthart (VWS), coordinerend bewindspersoon voor het jeugdbeleid, ingesteld in het kader van het Bestuursakkoord Nieuwe Stijl (Bans) dat de drie overheden in 1999 na het aantreden van het huidige kabinet afsloten. Hierin zijn onder meer afspraken gemaakt over versterking van het jeugdbeleid. De commissie werd geleid door het voormalig Tweede Kamerlid Peter Lankhorst en de voormalige voorzitter van de Nationale Jeugdraad, Lieneke Maat.

De bezoekcommissie heeft voor haar onderzoek tien bezoeken gebracht aan gemeenten en provincies en zes ministeries bezocht. Ze beschrijft in het eindrapport een aantal voorbeelden van goede projecten op het terrein van het jeugdbeleid en doet daarnaast aanbevelingen voor de verdere gezamenlijke ontwikkeling van jeugdbeleid door de verschillende overheden.
De belangrijkste aanbevelingen zijn verder:

* bestaande ruimte van scholen, sportverenigingen en welzijnsvoorzieningen beter gebruiken voor vrijetijdsbesteding van jongeren

* wegwerken van capaciteitstekorten bij voorzieningen in gemeenten die direct met jongeren te maken hebben

* meer waardering voor mensen die in moeilijke wijken met moeilijke jongeren werken;

* stimuleren van vrijwilligerswerk door jongeren;
* samenvoeging van kinderdagverblijven en peuterspeelzalen tot educatieve kindercentra;

* betere aansluiting van provinciale jeugdzorg op jeugdbeleid van gemeenten;

* betere nazorg voor jongeren die in problemen zijn gekomen;
* meer aandacht van rijksoverheid voor stimuleren jeugdbeleid bij kleinere gemeenten.

De bezoekcommissie jeugdbeleid vindt dat haar aanbevelingen betrokken moeten worden bij de invulling van het regeerakkoord van het nieuwe kabinet.