Ingezonden persbericht


In naam van de Eeuwige de Barmhartige de Genadevolle

Dit is een reactie van S.J.M. Moenandar, secretaris van de Moslim Media Groep (MMG), als persbericht voor verschillende media en ter informatie van Islamitische Nederlandse burgers.

Vrede zij met u,

Geachte mensen,
Met verbijstering hebben wij als MMG via de media kennisgenomen van de negatieve consternatie die is ontstaan rondom Imam Haselhoef, en hoe deze voor zijn werkgever de aanleiding gevormd heeft om zijn positie ter discussie te stellen.

Wij zijn vooral verbaasd over de gang van zaken: Imam Haselhoef is negatief in de publiciteit komen te staan naar aanleiding van een zeer onzorgvuldig en ongenuanceerd teletekstbericht. Dit teletekstbericht was een samenvatting van een interview in het tv programma Buitenhof, met betrekking tot zijn door ons verzorgde en verspreidde oproep tot een vreedzame gang van zaken rond de Joodse demonstratie van afgelopen zondag (deze oproep is op aanvraag verkrijgbaar via moenan_moena@hotmail.com ). In het teletekstbericht stond over dit interview slechts vermeld: Imam Haselhoef heeft begrip voor het gebruik van hakenkruizen.

Wij zouden begrip voor de NOS en de positie van de werkgever van Imam Haselhoef kunnen hebben als dit het enige geweest zou zijn wat hij over het dragen van hakenkruizen gezegd zou hebben. Imam Haselhoef, familie van Amsterdamse Joden, Joden die in de 2e wereldoorlog in de vernietigingskampen Auswitch, Sorbibor en Dachau zijn omgekomen, herhaalt echter diverse keren in de uitzending dat de vergelijking tussen hetgeen wat gebeurt in Palestina, niet te vergelijken is met hetgeen wat gebeurde in de concentratiekampen tijdens de 2e wereldoorlog. Derhalve zou hij zelf nooit hakenkruizen meedragen en keurt hij het af dat mensen dit wel doen. Nogmaals, deze noodzakelijke nuanceringen zijn genoemd in de uitzending. De redactie van Teletekst vond deze echter niet de moeite van het vermelden waard, in tegenstelling tot een abjecte verwijzing naar eerdere (en inmiddels opgeloste, maar dat werd weer niet vermeld) commotie rond de persoon van Abdullah Haselhoef.

Deze uitzending is via het programma Realplayer op het internet te zien op:
http://www.buitenhoftv.nl/rmstreams.db?6296225 (smalband)
http://www.buitenhoftv.nl/rmstreams.db?6296355 (breedband)

Heeft u geen Realplayer tot uw beschikking dan kunt u deze hier downloaden

Dat imam Haselhoef begrip heeft voor hen die dit wel doen, is niet het gevolg van onwetendheid of onbegrip van dhr. Haselhoef voor de Nederlandse geschiedenis en haar tragedie, maar heeft alles te maken met het feit dat dhr. Haselhoef een geestelijke is. Een geestelijke wiens pastoranten deels bestaan uit sociaal, economisch en intellectueel zwakkeren. Als geestelijk ziet hij het als zijn levensweg om begrip te tonen voor mensen, ongeacht hun politieke kleur, intellectuele vermogens, geaardheid, sekse, afkomst of religie, om compassie aan hen te tonen, zelfs aan hen die hier niet om vragen.

Dus zeker ook aan hen die de vlag van Israël en het hakenkruis verbinden door een = en zo het symbool van het kwaad en het fascisme, vergelijken met de politiek die verantwoordelijk is voor het leed van de Palestijnen, leed dat dhr. Haselhoef doet herinneren aan zijn pijnlijke familie geschiedenis.

Wij nemen het de NOS teletekst redactie buitengewoon kwalijk dat de noodzakelijke nuancering die de Imam in het gesprek heeft aangebracht, namelijk begrip hebben maar wel AFKEUREN (!), niet door de NOS zijn overgenomen. Deze onzorgvuldigheid , die geleidt heeft tot terechte en negatieve reacties in de samenleving zijn op deze wijze door NOS veroorzaakt en wij houden de NOS hier ook volledig voor verantwoordelijk.

Het meest wrange aan deze situatie is echter dat imam Haselhoef, vader van 4 kinderen, die zijn leven letterlijk inzette om op 13 april en op 21 april te komen tot vreedzame demonstraties om de vrijheid van meningsuiting van zowel Pro-Israel als pro-Palestina betogers te garanderen in Nederland nu door de pertinent onvolledige berichtgeving van de NOS persoonlijk het slachtoffer is geworden.

Wat pijnlijk opvalt is de oorverdovende stilte vanuit de media, de moslimgemeenschap en allen die de vrijheid van meningsuiting een warm hart toedragen, over het lot van iemand die oprecht en eerlijk probeert standpunten van steeds meer tegen over elkaar staande partijen te verduidelijken en steeds weer onder het motto van 'Shoot the messenger , wordt neergeschoten.

S.J.M. Moenandar,

secretaris van de Moslim Media Groep (MMG).
Voor meer info tel: 06 18294796

Voor informatie over de Moslim Media Groep kunt u contact opnemen met de secretaris S.J.M. Moenandar, moenan_moenan@hotmail.com

Wat is de Moslim Media Groep?
Sinds enige tijd is een groep enthousiaste mensen bezig met de vorming van een professionele mediagroep. De MMG is van mening dat de min of meer negatieve houding van sommige autochtonen tegenover de Islam mede voortkomt uit het feit dat zowel autochtonen als moslims zelf slecht, onjuist of gebrekkig zijn geïnformeerd over de Islam. Daarom is het belangrijk dat moslims zich op een actieve manier gaan mengen in het publieke debat. De MMG wil zeker niet pretenderen "voor de moslims in Nederland" te spreken. Wij willen niet spreken in naam van de moslims in Nederland, maar een spreekbuis vormen voor de veelkleurigheid en verscheidenheid binnen deze groep.

Wilt u reageren op de inhoud van dit bericht of wilt u zich actief inzetten voor de MMG, kunt u een e-mail sturen naar m.mediagroep@zeelandnet.nl