PERSBERICHT
25/04/2002

Bedrijfsleven moet verantwoordelijkheid nemen voor koffiecrisis"

Volgens Minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking is de nood onder koffieboeren hoog. Er speelt zich een sociaal en economisch drama af in verschillende koffielanden.

"Van vooral het bedrijfsleven verwacht ik dat zij haar verantwoordelijkheid neemt".

Dit zei de minister bij het aanbieden van een koffiepetitie door de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, Fair Trade Organisatie, Novib/Oxfam Netherlands en Stichting Max Havelaar.

In de petitie wordt de Nederlandse overheid gevraagd zich actief in te spannen voor meer rechtvaardigheid in de koffiehandel. Er zijn maatregelen nodig om de overproductie in koffielanden tegen te gaan en boeren alternatieven te bieden. Daarnaast moet maatschappelijk verantwoord ondernemen voor koffiebedrijven meer inhoud krijgen. Een nieuw kenniscentrum voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen kan bedrijven stimuleren tot het ontwikkelen van gedragscodes die transparant zijn en gecontroleerd kunnen worden. Verder moet de verkoop van koffie met Max Havelaar keurmerk op alle terreinen ondersteund worden. Deze koffiehandel is op dit moment de enige manier voor koffieboeren om uit de armoedespiraal te komen.

De Minister onderschrijft de koffiepetitie en naast maatregelen om lokale koffieproducenten en overheden te steunen, onderstreept ze het belang van een gedragscode voor koffiebedrijven die moeten voldoen aan de OESO-richtlijnen voor multinationale bedrijven. De Ahold Coffee Company ontwikkelt nu een eigen gedragscode. "Maar ik vraag me toch af wat het voordeel van het nieuwe voorstel is voor de koffieboeren als Ahold zich niet met de prijsstelling wil bemoeien.", aldus Eveline Herfkens.

Daarnaast wil de Minister de mogelijkheden onderzoeken om met fiscale instrumenten de eerlijke handel te ondersteunen.