CULTUURNET

Uitreiking J.H. Schepsprijs in Museon

Uitreiking J.H. Schepsprijs in Museon
Jeugd geeft visie op thema 'Kind en oorlog'

Op 25 april 2002 om 16.00 uur vindt de uitreiking plaats van de J.H. Schepsprijs in het Haagse Museon. De J.H. Schepsprijs is een initiatief van het Inden=Reissfonds, opgericht door oud-kamerlid en verzetsman J.H. Scheps. De prijs is verbonden aan een competitie waarin leerlingen van de onder- en bovenbouw uit het Voortgezet Onderwijs zijn uitgenodigd hun visie te geven op het thema 'Kind en oorlog' door middel van een opstel, gedicht, liedje of poster. Het winnende gedicht voor de bovenbouw is van Eveline aan de Wiel. Het winnende posterontwerp van de onderbouw is gemaakt door de tweede klas van het leerwegondersteunend onderwijs van het Ter Kemenade College in Helmond.

Inden=Reiss-fonds en J.H. Schepsprijs
Het Inden=Reis-fonds is een stichting die door het Tweede Kamerlid en publicist Johannes Hermanus Scheps (1900-1993) in 1982 werd opgezet. Scheps heeft zich tijdens zijn leven een tegenstander getoond van dictatuur en onderdrukking. Hij was zelf actief in het verzet in de Tweede Wereldoorlog en een pleitbezorger van aandacht onder de jeugd voor de oorzaken van dictatuur en de mogelijkheden daar tegenin te gaan. Het fonds is vernoemd naar het echtpaar Inden-Reiss dat in de oorlog samen met Scheps actief heeft deelgenomen aan het verzet. De directeur van het Museon is voorzitter van het fonds.

Aanleiding
Sinds 1995 bestaat de J.H Schepsprijs. Deze door het Inden=Reiss-fonds ingestelde prijs heeft als doel de studie en belangstelling voor de inhoud en de gevaren van dictatuur in al haar verschijningsvormen en met name het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog te stimuleren. De prijs is bedoeld voor leerlingen van het voortgezet onderwijs die hun opvatting over het onderwerp dictatuur of verzet op schrift stellen of hiervan een visuele uiting maken. De thematiek 'Kind en oorlog' sluit nauw aan bij de vaste opstelling van het Museon 'Burgers in bezettingstijd'.

Jury
De jury is samengesteld uit medewerkers van het Museon, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie.

Prijzen
Er zijn in totaal vier prijzen, twee voor de bovenbouw en twee voor de onderbouw. Het totale prijzenpakket bestaat uit twee hoofdprijzen van ( 500,- en tweede prijzen van ( 250,-. Bovendien gaat de klas van de winna(a)r(es) een - geheel verzorgd - dagje uit naar het Museon. De prijzen zullen worden uitgereikt door René Kok van het NIOD.