College voor zorgverzekeringen

''Haal behandeling eenvoudige aandoeningen uit fonds" 19 april 2002
Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) adviseert de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mevrouw Borst, om geneesmiddelen tegen eenvoudige aandoeningen als gewone verkoudheid, simpele amandelonsteking, simpele ontsteking van de luchtwegen, schimmelinfectie aan de nagels en schimmelinfectie aan de voet, niet meer te vergoeden. Dit vooruitlopend op de invoering van een nieuw beoordelingssysteem waarmee bepaald wordt welke behandelingen voor ziektekostenvergoeding in aanmerking komen. In dit systeem vormt niet meer het geneesmiddel, maar de aandoening en de daarmee gepaard gaande ziektelast het uitgangspunt voor de beoordeling. Dit staat te lezen in het rapport 'Vervolgonderzoek breedte geneesmiddelenpakket' dat het CVZ donderdag 25 april a.s. aan de minister aanbiedt.

Het nieuwe systeem is ontwikkeld naar aanleiding van de vraag van VWS hoe de breedte van het geneesmiddelenpakket kan worden beperkt. De noodzaak van behandeling staat daarbij centraal. Deze noodzakelijkheid kan worden bepaald aan de hand van de ziektelast. Een behandeling wordt immers noodzakelijker naarmate die ziektelast van een aandoening groter is. De resultaten van een eerder gevoerd onderzoek hebben aangetoond dat op basis van deze benadering een systeem kan worden ontworpen waarmee een categorie aandoeningen met een minimale ziektelast kan worden onderscheiden. Het gaat daarbij in totaal om 28 aandoeningen die daarvoor in aanmerking komen, waaronder hooikoorts, bepaalde eczemen of aambeien. Deze aandoeningen kunnen worden verdeeld in drie groepen die variëren in zogenaamde `kwaliteit van leven gewicht'-eenheden van 1,00 tot 0,85 (hoe hoger de waarde van de `kwaliteit van leven gewicht', hoe lager de ziektelast). Onder de 28 geselecteerde aandoeningen zijn er vijf waarvan nu al met voldoende zekerheid kan worden gesteld dat ze een minimale ziektelast hebben. Het CVZ stelt voor deze alvast uit het geneesmiddelenpakket te halen.

"De financiële opbrengst, 15,6 miljoen euro, is weliswaar gering, maar het past in het ingezette beleid van de minister en het kan nu al gerealiseerd worden", aldus het college in zijn rapport. Afhankelijk van waar de grens wordt gelegd voor de beoordeling als minimale ziektelast - die grens kan variëren van 0,85 tot 1 - kunnen de besparingen oplopen 15,6 tot 130,7 miljoen euro. "De 'grenswaarde' voor de ziektelast blijft echter een politieke keuze en zal door de minister moeten worden aangegeven", benadrukt het CVZ.

Uit een proeftoetsing bleek verder dat een aantal van de 28 aandoeningen moeilijker is in te delen. Met name het classificeren van aandoeningen met een korte tijdsduur, de algemene formulering van klachten en het vooraf identificeren van patiënten met een risico van complicaties, brengen nog een aantal onzekerheden met zich mee. Het CVZ stelt om die reden voor deze situaties te laten beoordelen door een breed samengesteld panel bestaande uit vertegenwoordigers van artsen, patiëntengroeperingen, consumentenorganisaties en verzekeraars. Daar zal naar verwachting één jaar mee gemoeid zijn. Het college is bereid dat panel in te richten.

Auteur: John van der Pas, telefoon 020 - 3475867
Mutatiedatum 02/04/19 16:05:38