Korps: Friesland, plaats: Friesland 25-04-2002
Politieberichten van 24 april (13.00) t/m 25 april (07.00)

Leeuwarden: diefstal cv-ketels
Tussen vrijdag 19 en maandag 22 april zijn vanaf een bedrijfsterrein aan de Zwettestraat zes nieuwe cv-ketels gestolen. Deze ketels waren verpakt in bruine dozen met als opschrift Intergas Combi. De vrachtauto waaruit ze zijn ontvreemd stond afgesloten op het bedrijfsterrein. Met een scherp voorwerp is het zeil kapot gesneden. De gezamenlijke waarde van de ketels bedraagt ongeveer 6200 Euro. Aangifte is gedaan door een 47-jarige medewerker van het bedrijf uit Leeuwarden.

Gerkesklooster: rijden onder invloed van alcohol Afgelopen nacht omstreeks 02.55 uur werd op de Dokkumertrekwei een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 24-jarige man uit Gerkesklooster, bleek onder invloed. Aan het bureau blies hij 505 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 5 uur.

Wolvega: aanhangwagen over de kop
Woensdagavond omstreeks 23.50 uur reed een 32-jarige man uit De Krim met zijn bestelauto over de oostelijke rijbaan van Rijksweg A32 ter hoogte van de afslag Wolvega. Hij zag op de vluchtstrook een auto met alarmlichten staan en week daarom uit naar de linkerrijbaan. Daar klapte hij op een voorwerp. De bestelauto schoot nog enkele honderden meters door. Hierop ging de man uit De Krim op onderzoek uit. Op dat moment reed de auto met de alarmlichten weg. Op de plek van de aanrijding trof hij een aanhangwagen op de kop aan. Voordat de politie ter plaatse was waren er inmiddels nog twee autobestuurders tegen de aanhangwagen gereden. Het betroffen een 32-jarige man uit Sneek en een 48-jarige man uit Garyp. Alle drie auto`s raakten zwaar beschadigd. De aanhangwagen, beladen met onder andere schapengaas raakte volledig vernield en onderdelen lagen over een groot stuk weg verspreid. De A32 is 2 uur lang afgezet geweest. Het verkeer ondervond weinig overlast; het kon eenvoudig via de af- en oprit omgeleid worden. Een onderzoek naar de eigenaar van de aanhangwagen wordt ingesteld.

Leeuwarden: poging straatroof
Woensdagavond omstreeks 23.20 uur meldde een vrouw dat een man had geprobeerd haar tas te stelen op de Willemskade. Een man sprak haar aan en vroeg de weg. Vervolgens probeerde hij de handtas van de vrouw af te pakken. De vrouw, 22 jaar uit Hallum, hield de tas stevig vast en riep om hulp, waarna omstanders ingrepen. Met een getuige werd de verdachte gevolgd, waarna die even later door de politie kon worden aangehouden op de Weaze. Het betrof een 19-jarige man uit Leeuwarden, hij is voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Gorredijk: bedreiging met mes
Een 54-jarige inwoner van Gorredijk heeft woensdagavond aangifte gedaan van bedreiging met een mes. Omstreeks 21.45 uur betrapte hij een blanke jongeman, oud ongeveer 18 a 20 jaar, ca. 1,70 a 1,75 m lang, die een ruit van een winkel aan het Hofland ingooide. De verdachte ging er vandoor, gevolgd door de getuige. Daarop riep de verdachte hem toe om hem niet te volgen, anders zou hij hem doodsteken. De getuige zette de achtervolging toch in. Daarop draaide de verdachte zich om en pakte een groot mes uit zijn zak. Hiermee bedreigde hij de getuige, die toen noodgedwongen de achtervolging staakte. Ondanks onderzoek werd de verdachte niet meer aangetroffen. Zowel de getuige als de eigenaar van de winkel deden aangifte. Of het om vernieling of om een poging tot inbraak gaat is niet bekend.

Lekkum: eenzijdig ongeval met gewonde
Woensdagochtend omstreeks 08.50 uur vond een eenzijdig ongeval plaats op de Canterlanswei. De 35-jarige bestuurder uit Heerenveen, was met zijn scooter in een scherpe bocht van het brom-/fietspad onderuit gegaan en in de berm gekomen. De bestuurder is door een ambulance met voet- en beenletsel overgebracht naar het MCL-Zuid.

Sint Jacobiparochie: weedkwekerij opgerold
Woensdagochtend heeft de politie een inval gedaan in een pand aan het Oosteinde. Daar werd op zolder een weedkwekerij aangetroffen met 450 planten. De planten (toppen) konden binnen enkele weken geoogst worden. In samenwerking met Fryslân Miljeu zijn de planten afgevoerd en vernietigd. Ook alle apparatuur is vernietigd. Tegen een 46-jarige inwoner van Sint Jacobiparochie wordt proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: inbraak school
Woensdagmiddag omstreeks 16.40 uur zag een getuige dat drie knapen tussen de 12 en 14 jaar een raam openbraken van een school aan de De Slag. Twee inbrekertjes gingen naar binnen; één bleef op de uitkijk. Bij de komst van de politie waren de knapen al verdwenen en zijn niet meer aangetroffen. Er wordt nog niets vermist uit de school.

Oostrum: brand in schuurtje
Woensdagmiddag rond 12.00 uur moest de brandweer Dokkum uitrukken naar de Mellemawei in Oostrum. Het bleek dat een vrijstaand schuurtje achter de woning in brand stond. De bewoner, een 64-jarige man, probeerde de brand zelf te blussen. Hij kreeg steun van de brandweer; die kwam met een autospuit en een hoogwerker ter plaatse. Ze hadden de brand snel onder controle. De oorzaak is vermoedelijk verhitting van omringend hout van een kachelpijp geweest.

Terherne: brand in leegstaande woning
Woensdagavond omstreeks 19.50 uur heeft de brandweer een flinke brand in een leegstaand gebouw aan de Buorren geblust. Het bewuste pand moet gesloopt worden en is al enige tijd afgesloten. Het wordt echter regelmatig door de jeugd opengebroken. Er is geen elektriciteit meer in het pand dus kortsluiting is onmogelijk. Brandstichting is niet onmogelijk. Een aangrenzend pand, bewoond door een 40-jarige man, liep rook en waterschade op.

Boijl: aanrijding met letsel
Donderdagochtend omstreeks 05.00 uur reed een 30-jarige man uit Elsloo met zijn personenauto over de Boekelterweg. Door de dichte mist zag hij een flauwe bocht naar rechts niet op tijd. Hij botste tegen twee bomen; tegen de laatste kwam hij frontaal tot stilstand. Door een verpleegkundige kon de bestuurder ter plaatse aan gezichtsletsel behandeld worden. De zwaar beschadigde auto is afgesleept.

Bureau Communicatie: 058 880 8272