Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Eerste natuuroffensiefproject van start

25 april 2002 -

Staatssecretaris mw. G.H. Faber van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft vandaag, samen met gedeputeerde dhr. L.E. van der Sar van de provincie Zuid-Holland, de eerst schop grond geplaatst voor de inrichting van het gebied Lentevreugd in Wassenaar. Lentevreugd, dat onderdeel gaat uitmaken van de Ecologische Hoofdstructuur, is het eerste project dat medegefinancierd is met geld voor het natuuroffensief. Het natuuroffensief geeft een extra impuls aan het natuurbeleid en is bestemd voor het versnellen van de realisatie van de ecologische hoofdstructuur en van bos- en natuurterreinen in de randstad. Het kabinet heeft hiervoor ¤ 80 miljoen ter beschikking gesteld.

De Tweede Kamer riep in september 2000 het Kabinet op tot een nationaal natuuroffensief. De coalitie Nederland Natúúrlijk* is opgericht om het Kabinet en de Tweede Kamer te ondersteunen bij de uitwerking van het natuuroffensief. Lentevreugd is het eerste project, dat mede gefinancierd is door gelden uit het natuuroffensief.

Lentevreugd, een binnenduingebied ten noorden van Wassenaar, is voorheen gebruikt voor de bollenteelt. Het is een uitstekend voorbeeld hoe door bestuurlijke voortvarendheid van alle betrokken partijen een project snel gerealiseerd kan worden. Bovendien worden in het project Lentevreugd kwaliteitsnatuur bij de stad, recreatie en water gecombineerd. Lentevreugd wordt ingericht door de Dienst Landelijk Gebied van LNV. Staatsbosbeheer zal het gebied gaan beheren.

Het gebied Lentevreugd biedt uitstekende mogelijkheden voor de ontwikkeling van twee zeldzame ecosystemen: zogeheten natte schrale graslanden en duinbeken. Om deze natuurontwikkeling mogelijk te maken zal als belangrijkste punt de grondwaterstand worden hersteld. De kwelstroom die uit de hoge waterstand voortkomt zal leiden tot meanderende duinbeekjes met goede vestigingsmogelijkheden voor karakteristieke en zeldzame planten en dieren. Het gaat om bijzondere planten, zoals de klimopwaterranonkel, holpijp, fonteinkruid, beekpunge en diverse orchideeën. Voor wat betreft diersoorten ontstaan er vestigingsmogelijkheden voor beekloper, waterroofkevers en watermijten.


* Nederland Natúúrlijk wordt onder andere gevormd door ANWB, Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Unie van Waterschappen, Stichting Natuur en Milieu en Vogelbescherming