Ministerie van Justitie

Slachtoffers seksueel misbruik hebben baat bij snelle specialistische hulp

Zedenpiketdienst zou landelijk vervolg moeten krijgen

Aangevers van seksueel misbruik hebben baat bij een directe verwijzing door de politie naar een gespecialiseerde zedenadvocaat. Slachtoffers blijken deze dienstverlening zeer te waarderen. Het versterkt de positie van slachtoffers. Zij kunnen hun juridische mogelijkheden beter benutten. Landelijke invoering van deze manier om slachtoffers van zedenmisdrijven te steunen bij hun gang door het recht, lijkt wenselijk.

Dat staat in een onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut. Dit Instituut heeft in opdracht van het ministerie van Justitie experimenten met dit soort juridische vroeghulp in Alkmaar en Rotterdam geëvalueerd. De resultaten zijn gepubliceerd in het rapport 'In het belang van het slachtoffer van seksueel geweld. Het JOS-project in het arrondissement Alkmaar'.

Piketregeling

In het arrondissement Alkmaar is in 2000 het JOS-project (Juridische Opvang van Slachtoffers van seksueel geweld) van start gegaan en door het Verwey-Jonker Instituut geëvalueerd. Vergelijkbare experimenten in Rotterdam en Utrecht zijn in het onderzoek eveneens bekeken.

Door een zogeheten piketregeling kunnen alle mensen die aangifte doen van seksueel geweld, via de politie een beroep doen op een advocaat die is gespecialiseerd in zedenzaken. In Alkmaar zijn bij de vormgeving van dit aanbod allerlei geledingen betrokken: een rechter, een officier van justitie, een rechercheur van de jeugd- en zedenpolitie, de coördinator van Bureau Slachtofferhulp en gespecialiseerde advocaten. Iedereen die aangifte kwam doen van seksueel geweld, kan binnen tien werkdagen na de aangifte gebruikmaken van een gratis juridisch advies op maat. Zij worden door de politie gewezen op de mogelijkheid een beroep te doen op een advocaat die is gespecialiseerd in zedenzaken. Het eerste gesprek met deze JOS-advocaat is kosteloos.

Na een eerste gesprek kan een slachtoffer besluiten om het gebruik van de diensten van een advocaat voort te zetten. Dit valt niet meer onder het kosteloze JOS-aanbod. In de praktijk komen echter veel mensen in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand, waarmee de kosten voor de bijstand van een advocaat beperkt blijven.

Erkend als rechthebbende

Als slachtoffers van seksueel geweld aangifte doen bij de politie, hebben ze daarvan vaak hoge verwachtingen. Maar in de praktijk is het bewijs vaak moeilijk te leveren, terwijl de rechtszaak zelf veelal een pijnlijk proces is.

De uitkomsten van de experimenten met juridische vroeghulp zijn positief voor zowel slachtoffers als andere bij het experiment betrokken partijen.

De slachtoffers blijken de dienstverlening zeer te waarderen, krijgen waardevolle informatie en voelen zich ook meer erkend als rechthebbende en meer betrokken bij het strafproces.

Op een totaal van 251 aangiften is aan 164 slachtoffers deze vorm van juridische vroeghulp aangeboden. Van hen hebben er 125 contact met een JOS-advocaat gezocht. Die biedt het slachtoffer de kans om haar verhaal te doen en geeft algemene informatie over het strafproces alsmede juridisch advies op maat. Die informatie betreft onder meer de haalbaarheid van een strafzaak en een schadevergoeding in een strafzaak. Daarnaast bekijkt de JOS-advocaat of andere civiele acties nodig zijn, zoals het vragen van een verhuisgebod of een straatverbod in kort geding.

Landelijke invoering

Het JOS-aanbod is te beschouwen als een verdere verfijning van het slachtofferbeleid van de overheid. Dit beleid is erop gericht de positie van slachtoffers van misdrijven binnen het strafproces te versterken en daarbij bijzondere aandacht te besteden aan slachtoffers van zedenmisdrijven.

De onderzoekers concluderen dat landelijke invoering van juridische vroeghulp voor slachtoffers van seksueel geweld een goed idee is. In de eerste plaats omdat de rechten van het slachtoffer beter gewaarborgd zijn. Maar ook omdat juist de combinatie van begeleiding in het voortraject van de strafprocedure en het ondersteunen in de vordering tot schadevergoeding de positie van het slachtoffer versterkt.

Voor een succesvolle invoering van de regeling is het belangrijk dat alle ketenpartners in het strafrecht van het begin af aan vertegenwoordigd zijn in het JOS-project.

Het project voor juridische opvang van slachtoffers seksueel geweld in Alkmaar krijgt vrijdag 26 april de publieksprijs uitgereikt van de Nederlandse Vereniging voor Rechtshulp.

Informatie over de publicatie

'In het belang van het slachtoffer van seksueel geweld. Het JOS-project in het arrondissement Alkmaar' Auteurs: Drs. Marjolein Goderie, Mr. Annuska Overgaag, Nathalie Rozeboom. Uitgegeven door het Verwey-Jonker Instituut, Utrecht 2002. ISBN 90-5830-080-3 Prijs 12,- ex. portokosten. In opdracht van het ministerie van Justitie.

Voor meer informatie, vragen en suggesties over deze site kunt u terecht bij de redactie

Laatst gewijzigd: 26-04-2002