Nationaal Dubo Centrum

donderdag 25 april 2002

Informatiebladen over water, ontwerpen en stedenbouw

Het aantal infobladen met uitgediepte informatie over tal van onderwerpen die voor duurzaam bouwen van belang zijn, is weer uitgebreid. Onlangs zijn de infobladen 'Stedebouw: duurzame ontwikkeling', 'Water in de stad' en 'Ontwerpen als duurzaam proces' toegevoegd.

Inspelen op informatiebehoefte
Uit een analyse van de vragen die via de Dubo Infodesk zijn gesteld, is naar voren gekomen dat het de kracht van de Dubo Infodesk vooral ligt in het aanbrengen van samenhang en het aangeven van verbanden tussen onderwerpen. Wat zijn de beleidsontwikkelingen en hoe vertaald zich dat naar concrete maatregelen? Welke rol spelen marktpartijen daarin?
Deze analyse heeft geleid tot een structurele opzet van informatie rond thema's die door het Nationaal Dubo Centrum vertaald is naar informatiebladen. Vervolgens is onderzocht over welke thema's rond duurzaam bouwen de afgelopen jaren de meeste vragen zijn gesteld. Uit de analyse bleek bijvoorbeeld dat 19% van de vragen over materialen gaat en 13% over duurzaam ontwerpen, en vervolgens zijn de infobladen materialen en duurzaam ontwerpen samengesteld. Op basis van deze analyse is verder een prioriteit gesteld in de ontwikkeling van nieuwe informatiebladen. De informatiebladen verwijzen ook regelmatig naar elkaar, naar meer specifieke informatie in publicaties of op websites van andere organisaties. Zo ontstaat een netwerk van informatie over uiteenlopende onderwerpen rond duurzaam bouwen. Op korte termijn worden nog informatiebladen worden toegevoegd over 'Materiaalkeuze: een kwantitatieve benadering', 'Binnenmilieu en Gezondheid' en 'Water op gebouwniveau'. Al deze informatiebladen zijn te vinden op de website onder het kopje Infobladen.