Landelijke Huisartsen Vereniging

LHV verbijsterd over uitspraken ministerie VWS over vergoeding inenting tegen meningokokken

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is verbijsterd over de uitspraak van het ministerie van VWS dat de huisartsen de kosten voor inenting tegen de meningokokkenbacterie niet in rekening mogen brengen. Volgens het ministerie "vechten de huisartsen een principiÎle strijd uit over de rug van de ziekenfondsverzekerden." (zie vraag en antwoord van VWS site)

Een verbijsterend standpunt, omdat de LHV met datzelfde ministerie en de inspectie voor de Gezondheidszorg niet alleen glasheldere afspraken heeft gemaakt over de vraag of er een vergoeding mag worden gevraagd, maar ook over de hoogte ervan. Zorgverzekeraars Nederland heeft vervolgens het standpunt van inspectie en ministerie overgenomen. De inenting valt niet, zoals het ministerie verklaart, onder de reguliere ziekenfondsverstrekking. Evenmin gaat het om een medisch noodzakelijke handeling. De ziekenfondsen vergoeden om die reden deze handeling niet, tenzij de vaccinatie is gedekt door een aanvullende verzekering. Het ministerie heeft zich eerder akkoord verklaard met het in rekening brengen van Ä10,80 voor een recept en Ä10,80 voor toediening van het vaccin. Tarieven die al jarenlang door huisartsen in rekening worden gebracht bij vaccinaties op vrijwillige basis en die al vele weken geleden actief door de LHV naar buiten zijn gebracht. Tot op heden heeft het ministerie naar de LHV niet op die informatie gereageerd.

De reactie van het ministerie is des te opmerkelijker omdat datzelfde ministerie begin maart de LHV een offerte heeft gevraagd voor de preventieve inenting tegen meningokokken op grote schaal. Een dergelijke offerte zou helemaal niet nodig zijn als deze vaccinatie daadwerkelijk onder reguliere huisartsenzorg zou moeten worden geschaard. Inmiddels is bekend geworden dat de grootschalige inenting niet door huisartsen zal gebeuren maar, ongetwijfeld ook tegen een extra vergoeding van het ministerie, door de GGD, waarmee het ministerie eens te meer aangeeft dat het niet gaat om een reguliere handeling in het kader van de huisartsenzorg
Overigens zal de LHV haar leden adviseren patiÎnten door te verwijzen zodra de mogelijkheid van vaccinatie via de GGD mogelijk is.