Gemeente Vianen

Geslaagde demonstratie onkruidverwijdering
De heetwatermethode krijgt de nodige aandacht

De demonstratie van twee alternatieve methoden van onkruidverwijdering uit de openbare verharding op 27 april mag geslaagd worden genoemd. De belangstelling was niet erg groot, maar de aanwezigen kregen een duidelijk beeld van wat de verschillende manieren inhouden. Bij de wegbrandmethode wordt gebruik gemaakt van een grote brander die het onkruid als het ware 'verbrand'. Voor de moeilijk bereikbare plaatsen is er ook een kleine brander aanwezig, zodat het geheel van de openbare verharding (wegen, trottoirs en pleinen) volledig van onkruid kan worden ontdaan.
Bij de heetwatermethode wordt gebruik gemaakt van een apparaat dat kokend water onder hoge druk op het onkruid in de verharding spuit.

Voor beide methoden geldt overigens dat het effect pas na enkele dagen zichtbaar wordt. Een andere overeenkomst is dat alleen het onkruid boven de verharding wordt verwijderd: het wortelstelsel blijft intact. Het effect van beide methoden is wèl verschillend. Volgens een woordvoerder van het bedrijf dat de demonstratie verzorgde, is de heetwatermethode effectiever. Om een schoon straatbeeld te houden, zo luidde de uitleg, moet volgens de brandermethode zes keer per jaar de verharding worden behandeld terwijl dit bij de heetwatermethode waarschijnlijk beperkt kan blijven tot drie maal per jaar.