VVD

27 apr 2002 - Dijkstal hamert bij opening campagne op ondernemersgeest

Als de PvdA destijds had bestaan, was de VOC nooit opgericht, aldus Dijkstal over de JSF-perikelen

Afzien van het JSF ontwikkeling kost Nederland geld, werkgelegenheid en aanzien in het buitenland, stelt VVD lijsttrekker Dijkstal bij de start van de VVD campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Lijsttrekker Hans Dijkstal wijst in zijn speech bij de start van de campagne op een overeenkomst bij veel verkiezingsthema's: uitvoering en resultaten dienen te worden verbeterd. De VVD wil dat de veiligheid wordt verbeterd, het opsporingspercentage verdubbeld. De VVD wil dat de Vreemdelingenwet consequent wordt uitgevoerd. De VVD wil dat zorginstellingen in staat worden gesteld patienten te bieden waar zij om vragen. De gemene deler is dat achterblijvende resultaten moeten worden verbeterd. Er moet meer rendement komen uit iedere beschikbare Euro. Dijkstal: "Het zijn allemaal zaken waar we niet over moeten blijven praten. Die moeten we gewoon doen."

Dijkstal wijst er op dat een solide financieel beleid de basis is voor het realiseren van publieke taakstellingen. Daarom moet de groei van de economie worden gestimuleerd. De VVD heeft een verkiezingsprogramma voorgelegd dat de groei bevordert, de inflatie verlaagt, de staatsschuld vermindert en meer werkgelegenheid creeërt. "De VVD toont haar ondernemingszin."De VVD is teleurgesteld dat de PvdA de noodzaak de groei te stimuleren onvoldoende onderkent.

Hans Dijkstal verwijst in zijn speech naar de terugkomst van de replica van het VOC schip de "Duyfken", dat op 28 april vanuit Australië terugkeert op de Rede van Texel. Dit jaar viert Nederland de oprichting van de VOC 400 jaar geleden. Toen begon voor Nederland een Gouden Eeuw op economisch, cultureel en wetenschappelijk gebied. De oprichting van de VOC was destijds een modern voorbeeld van publiek private samenwerking tussen overheid en kooplieden."Als de PvdA toen had bestaan was de "Duyfken" nooit uitgevaren, was de VOC nooit opgericht. Het ontbreekt die partij aan ondernemingszin."Dijkstal maakt een vergelijking met de deelname aan de ontwikkeling van de JSF. "De Duyfken van nu heet J