Ingezonden persbericht


Persbericht 15 april 2002

Monsters en griezelen in Otterpark Leeuwarden
Enge dieren centraal, tentoonstelling van kinder-monsters, diverse extra activiteiten

In de meivakantie (van 27 april tot 5 mei a.s.) staat het thema Monsters centraal in het Otterpark Leeuwarden. In het expositiegebouw is een tentoonstelling te zien met kindertekeningen van monsters. Daarnaast is er extra aandacht voor de 'monsters' van het park. Deze roofvissen, reptielen en amfibieën leven in het expositiegebouw. Bovendien zijn er diverse extra activiteiten voor kinderen. Zij kunnen een krokodil of een draak knutselen. Bij de monster-metamorfose worden kinderen door schminkers omgetoverd in monsters en in de winkel is er speciaal horror en monster snoepmix te koop. Ieder kind dat als monster is verkleed of met een monstertekening tijdens de meivakantie naar het otterpark komt, kan rekenen op een gratis speelgoedverrassing af te halen in de winkel van het park (zolang de voorraad strekt) !

In onze expositieruimte is speciaal voor dit thema een expositie van Monster-schilderrijen. De schilderijen zijn gemaakt door de kinderen van de tussenschoolse opvang van de Sminiaskoalle in Wirdum. Hun leeftijd varieert van 6 tot 12 jaar, maar aan de schilderijen kun je zeker niet zien wie de schilder van een bepaald schilderij is. De expositie wordt opgeluisterd met een echt monster van 1.20 x 2.40 meter, gemaakt van papier-maché en op gezette tijden kun je kijken naar een monsterfilm. Op vrijdag 26 april kunnen de makers van de schilderijen zelf op het Otterpark kijken of alles netjes hangt, voordat de deuren voor het publiek opengaan. Het wordt een gezellige VIP-middag. De kinderen krijgen een exclusieve rondleiding op het park van een echte monsterdierverzorger.

In het expositiegebouw van het park leven ook diverse 'monsters'. De bezoeker kan hier oog in oog komen staan met roofvissen zoals meervallen of snoeken maar ook andere reptielen of amfibieën zoals de vuurbuikpad en de vuursalamander. Meervallen zijn grote vissen die jagen op vis, kikkers of zelfs watervogels. De meerval is een zeldzaamheid in Nederland. Sporadisch wordt de vis als bijvangst gevangen in grote rivieren, de Biesbosch, het IJsselmeer of in grote plassen. De vuurbuikpad dankt zijn naam aan de rode onderbuik. Deze pad komt voor in Azië. De vuursalamander heeft een heel monsterachtig uiterlijk en is duidelijk herkenbaar aan de zwartgele tekening op zijn lichaam. Hij leeft in de buurt van het water. Dit dier heeft een kenmerkende eigenschap. De eieren van het dier ontwikkelen zich namelijk in het lichaam van de moeder. Zodra de larven hier aan toe zijn worden ze in het water uitgezet. Ze verliezen vervolgens hun kieuwen en zetten het bestaan voort op het land.

Van 27 april t/m 30 september is Otterpark Leeuwarden op alle dagen geopend van 10.00 tot 17.30 uur. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen ¤ 4,- p.p. Volwassenen betalen ¤ 6,- p.p. Kinderen tot en met drie jaar mogen gratis op bezoek bij de otters. Studenten (op vertoon Stukacard) en 65+ betalen ¤ 5,50 p.p. Voor meer informatie: 0511-431214 of www.otterparkleeuwarden.nl

______


Ingezonden persbericht