Gemeente Leiden

Drie jaar 'Onze Buurt Aan Zet'

Bewoners voeren eigen plannen uit

Hondenpoep, containers, speeltuinen en onveilige carporten: ze hebben de aandacht van bewoners van de wijken Binnenstad-Noord en Slaaghwijk. Met geld van het landelijk project 'Onze Buurt Aan Zet' gaan bewoners aan de slag met hun plannen voor verbetering van de leefbaarheid en de veiligheid in 'hun' wijk.

MILIEU EN BEHEER - 'In een razend tempo kwamen de plannen op tafel', zegt een enthousiaste Jo Wuijts. De projectleider van 'Onze Buurt Aan Zet' prijst de snelheid waarmee bewoners en wijkverenigingen van Slaaghwijk en Binnenstad-Noord met serieuze plannen kwamen, zodra bekend was dat beide wijken door Leiden waren aangewezen als zogeheten aandachtswijken. In juni vorig jaar meldde minister Van Boxtel van Grotestedenbeleid en Integratie dat hij extra geld wilde steken in initiatieven op het gebied van veiligheid, leefbaarheid en de sociale samenhang in de wijk. 'Met één bijzondere eis: de projecten moesten geïnitieerd zijn met én door bewoners zelf', legt Wuijts uit. De gemeente heeft wel de regie van het proces. De financiering van het Rijk is meer dan een verdubbeling van de Leidse budgetten voor deze projecten. De bewoners, maar ook LWO, corporaties en politie droegen veel plannen en ideeën aan bij het opstellen van de door het ministerie gevraagde wijkprogramma's.

Een machtig feest
Een multicultureel buurtfeest is één van die plannen die bewoners uit de Binnenstad-Noord hebben voorgesteld. 'Voor jong én oud! Het moet een machtig feest worden voor de Zeeheldenbuurt', vertelt Cor Arnoldus. De voorzitter van de buurtvereniging en van speeltuin 'Ons Eiland' hoopt dat de plannen van zijn wijk erdoor komen. 'Het hangt ervan af wat de buurtbewoners zelf kiezen', aldus Jo Wuijts. Zij legt uit dat de mensen zelf bepalen hoe zij dit geld gaan besteden. 'Of dat nou aan een buurtfeest is, of aan het opknappen van een speeltuin, dat is aan de mensen zelf.'

Grotestedenbeleid
Het 'Onze Buurt Aan Zet'-geld van Grotestedenbeleid (in totaal 1,13 miljoen euro) wordt ingezet voor het opzetten van netwerken voor toezicht en handhaving in beide buurten en voor extra onderhoud van de openbare ruimte. Verder ontwikkelt de gemeente met de bewoners en partners jongerenprojecten waarin ook de ouders worden betrokken. Ook komt er meer speelgelegenheid. De bewoners krijgen geld om zelf hun omgeving te verfraaien. In Slaaghwijk zijn er ideeën voor een jaarlijks multicultureel festival en in de verschillende buurten in de binnenstad willen bewoners kleinere ontmoetingsactiviteiten om de sociale samenhang te versterken.

Aftrap
Woont u in Slaaghwijk of in Binnenstad-Noord? Dan heeft u misschien al gehoord over 'Onze Buurt Aan Zet'. Het kabinet heeft extra geld uitgetrokken om de veiligheid en leefbaarheid in aandachtswijken van grote steden te verbeteren. Voor Leiden zijn de wijken Slaaghwijk en Binnenstad-Noord aangewezen. Vorig jaar heeft de gemeente alle bewoners in deze wijken gevraagd om zich in te zetten voor het verhogen van de veiligheid en leefbaarheid in de wijk. Op deze manier is een aantal enthousiaste en betrokken bewoners naar voren gekomen die samen met de gemeente Leiden, instellingen en bedrijven werken aan het project.
Zaterdagmiddag 27 april om 14.00 uur in De Waag aan de Aalmarkt is de aftrap van 'Onze Buurt aan Zet'. Wethouder Rogier van der Sande geeft tijdens die bijeenkomst uitleg over het project. Verder vertellen wijkbewoners over de plannen voor Slaaghwijk en Binnenstad-Noord. Alle geïnteresseerden zijn hierbij van harte welkom.

Cor Arnoldus en zijn activiteitencommissie van twintig bewoners uit de Zeeheldenbuurt hebben grootse plannen voor een buurtfeest in juni. 'Met onder andere Turkse dans, streetdance, kindertheater en een presentatie van ouderenwerk uit de buurt, moet het een feest worden voor iedereen!' Foto: Daniel de Groot.