Gemeente Leeuwarden

Actie gratis GFT-compost

Afvalcontainer Inwoners van Leeuwarden kunnen aanstaande zaterdag 27 april tussen 8.30 en 15.00 uur gratis compost afhalen. De gemeente wil met deze actie al haar inwoners bedanken voor het scheiden van hun groente-, fruit- en tuinafval. De compost is onverpakt, dus men moet wel zelf zorgen voor een doos, emmer of kruiwagen. Per persoon krijgt men maximaal 2 kruiwagens mee. De compost wordt verstrekt op de parkeerplaats aan de Jachthavenlaan, nabij het gebouw van Fryslân Miljeu. De voorraad is eindig, dus op is op. De actie is een initiatief van de gemeente Leeuwarden, Fryslân Miljeu, Afvalsturing Friesland en Arcadis Heidemij.

Leeuwarder burgers hebben vorig jaar 6.672.000 kg GFT-afval gescheiden ingezameld. Dat is ruim 74 kg per inwoner. Ondanks dat bestaat het restafval nog steeds voor 49% uit GFT-afval. De gemeente betreurt dat, want de verwerking van restafval is vele malen duurder en minder goed voor het milieu dan het composteren van GFT-afval.

De compost is gemaakt van groente-, fruit- en tuinafval (GFT). De compost is zeer geschikt voor de tuin en zorgt voor een betere structuur van de bodem en geeft voedingstoffen aan planten.