Stichting TELEAC/NOT RADIO
PERSBERICHT

Trends in digitale kunst

Zaterdag 27 april 2002
15.02-16.00 uur op 747 AM bij Teleac/NOT
Live te beluisteren via http://www.omroep.nl/747am Archivering op http://www.digitalekunst.nl

Muzikale Beeldreeksen: digitalisering in de wereld van de videoclip

Al lange tijd laat de videoclip ons veel meer zien dan een swingende popgroep. De clips vertellen verhalen en verbeelden de fantasierijke wereld van de sterren. Met de digitale techniek in de hand lijken de mogelijkheden hiervoor onbeperkt: zowel de inhoud, beweging en vormgeving van het beeld als het samenspel tussen beeld en geluid kunnen zonder veel moeite op de computer worden gemaakt en bewerkt. Wat voor mogelijkheden scheppen deze ontwikkelingen op andere terreinen? Wat is de invloed hiervan op onze traditionele kunsten?

In deze vijfde uitzending van Trends in digitale kunst voeren we gesprekken met makers, onderzoekers en critici over de staat van de hedendaagse clip. Met graficus Hans Loosman van Valkieser en regisseur Yoes Benli van Bonanza praten we over de productie van de clip 'Happy' van Sita (Jive/Zomba). Leenke Ripmeester van de Universiteit van Amsterdam werkt aan een proefschrift over MTV en jongerencultuur. Met haar bekijken we de videocliptentoonstelling FFF Videoshow in het Centraal Museum te Utrecht. Vervolgens spreken we met kunstcriticus Bernard Hulsman van het NRC Handelsblad over de plaats van de clip in de kunst en over de toekomst van de clip.

Trends in digitale kunst
'Muzikale Beeldreeksen' is de vijfde van zeven radio-uitzendingen van Trends in digitale kunst, de derde serie uitzendingen binnen het project Digitale Kunst: nieuwe media, nieuwe mogelijkheden. Na een Algemene Verkenning en specifieke aandacht voor Digitale Muziek wordt in Trends in digitale kunst de invloed van digitalisering op de kunst besproken aan de hand van actuele projecten.

Internet
Internet (http://www.digitalekunst.nl) heeft eveneens plaats in dit project. Ook via de website kunnen luisteraars en andere geĂŻnteresseerden de radioprogramma's beluisteren. Er is een Forum waar men meningen en reacties kwijt kan. In de virtuele werkplaats is het mogelijk eigen bijdragen te leveren.

Trends in Digitale Kunst: nieuwe media, nieuwe mogelijkheden is een project van Teleac/NOT-radio en de afdeling internet. Redactie: Daphne de Cloe en Zita Bebenroth. Techniek: Ronald Niehaus. Presentatie: Jeroen Dirks. Eindredactie: Henk Halfman.