Korps: Friesland, plaats: Friesland 28-04-2002
Politieberichten 27 april 13.00 uur t/m zondag 28 april 13.

Wolvega: aanrijding met gewonden
Zaterdag omstreeks 12.25 uur vond een aanrijding plaats op de westelijke weghelft van de A32 onder Wolvega. Een 37-jarige automobilist uit Dokkum reed richting Wolvega. Achter de auto was een caravan gekoppeld. Het begon plotseling hevig te hagelen, waardoor het wegdek spiegelglad werd. Een 45-jarige automobiliste uit Oosterwolde reed in dezelfde richting als de 37-jarige. Door het gladde wegdek begon de auto te slippen en raakte de bestuurster de macht over het stuur kwijt. Hierdoor draaide de auto rond en kwam met de linkerzijkant tegen de achterzijde van de caravan en kwam tot stilstand. Een 56-jarige automobilist uit Zwolle reed ook in dezelfde richting en zag de stilstaande auto van de 45-jarige vrouw te laat en botste met de rechterzijde tegen de achterzijde van de stilstaande auto. De 45-jarige vrouw is licht gewond, maar wel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis te Meppel voor onderzoek. Verder alleen materiële schade.

Heerenveen: zakkenrollerij.
Zaterdag omstreeks 13.25 uur werd een 82-jarige inwoonster van Heerenveen bestolen van haar portemonnee in een warenhuis aan de Dracht. Ze zat op haar rolator met achter haar de tas met de portemonnee. Op een gegeven moment gaat een meisje achter haar op haar hurken zitten en stoot de 82-jarige aan. Hierna loopt het meisje weg en ontdekt de 82-jarige dat haar portemonnee is gestolen. Inhoud: wat kleingeld, 65+ pas.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Zaterdag omstreeks 16.15 uur werd in een supermarkt aan de Bilgaardpassage een 45-jarige inwoner van Amsterdam aangehouden terzake winkeldiefstal. Hij had 2 vleespakketten onder zijn jas gestopt en de winkel verlaten zonder dit af te rekenen. De man is aangehouden door een medewerker van de supermarkt, leeftijd onbekend. Proces verbaal is opgemaakt.

Leeuwarden: zakkenrollerij.
Zaterdag omstreeks 16.20 uur bevond een 34-jarige inwoonster van Leeuwarden zich in een kledingzaak aan de Tijnjedijk. Bij het afrekenen bleek dat zij haar portemonnee miste. De portemonnee had ze in haar jaszak gedaan. Inhoud: wat geld, enkele pasjes van winkels.

Leeuwarden: inbraak school
Zaterdag omstreeks 18.55 uur zag een getuige, dat een persoon een raam ingooide aan de achterzijde van een school aan de Rengerslaan. Zij belde onmiddellijk de politie. Bij aankomst dader niet meer aanwezig Vermist wordt een computerkast. Aangifte is gedaan door een 62-jarige inwoner van Leeuwarden.

Heerenveen, diefstal personenauto
Op zaterdag tussen 13.35 uur en 20.00 uur is een personenauto gestolen op het Breedpad, Het betreft een Opel Kadett kleur rood en voorzien van het kenteken YD-99-FY. Aangifte is gedaan door een 55-jarige inwoner van Leeuwarden.

Sint Annaparochie:rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 20.55 uur werd een 22-jarige automobilist uit Tzummarum gecontroleerd op de Van Harenstraat. Op bureau blies hij 255 ugl, goed voor een rijverbod van 1 uur. Afgehandeld via Kort-Om.

Noardburgum: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 21.30 uur had een eenzijdig ongelukje plaatsgevonden. Een bromfiets lag in de berm en een 27-jarige inwoner van Burgum stond naast zijn bromfiets. Hoe en wat hem is overkomen is niet bekend. Aan het bureau blies hij 800 ugl, goed voor een rijverbod van 9 uur. Tevens is zijn rijbewijs ingevorderd Proces verbaal wordt opgemaakt.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 22.12 uur werd op de Dammelaan een 51-jarige automobilist uit Zoutkamp gecontroleerd. Op bureau blies hij 815 ugl, rijverbod van 10 uur en tevens is zijn rijbewijs ingevorderd. Proces verbaal wordt opgemaakt.

Hurdegaryp: inbraak woningen
Zaterdag tussen 14.45 uur en 22.30 uur zijn 2 woningen aan het Reidhin geheel doorzocht. Men is binnengekomen door verbreking van een raam aan de achterzijde woningen. Een 24-jarie inwoner van Hurdegaryp deed hiervan aangifte. Uit zijn woning is een vitrinekast weggenomen. De bewoner van de andere woning komt nog aangifte doen.

Leeuwarden: 3 fietsen in gracht gegooid
Zondag tussen 00.45 uur en 00.55 uur heeft een zwaar beschonken 30-jarige vakantieganger uit Zweden 3 fietsen in de gracht gegooid. Door getuigen is de Zweed op de grond gewerkt in afwachting van de politie. Hij is om 00.55 uur aangehouden en overgebracht naar het bureau. Op aanwijzing van de getuigen zijn de 3 fietsen weer uit de gracht gedregd en weer gestald bij de andere fietsen. Tegen de verdachte is proces verbaal opgemaakt.

Ureterp:aanrijding met letsel
Zondag omstreeks 00.30 uur vond een eenzijdige aanrijding plaats op de Schansweg. Een 22-jarige bestuurder uit Surhuisterveen reed op genoemde weg. In de auto zaten nog 3 personen. Op een gegeven moment wordt de aandacht van de bestuurder even afgeleid en dit gebeurde net in een bocht naar links. Hierdoor komt de auto in de linkerberm en rijdt vervolgens met een snelheid van ongeveer 60 km per uur tegen een boom. Het voertuig glijdt daarna half de sloot in. De bestuurder mankeert niets. De bijrijder stoot zijn hoofd tegen de voorruit. Achter in de auto zitten een 16-jarge inwoonsters van Surhuisterveen en een 17-jarige inwoonster van Enumatil. De 17-jarige heeft waarschijnlijk een gebroken neus en een wond aan het oor. De 16-jarige raakt met haar hoofd de deurspijl. Zij heeft last van haar schedel en vermoedelijk de schouder uit de kom. Beide vrouwen zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis te Drachten.

Drachten: rijden zonder rijbewijs
Zondag omstreeks 00.04 uur wordt op de Overstesingel een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. Na het geven van het stopteken stopte de auto en de beide personen wisselden onmiddellijk van plaats. Gereden heeft een 17-jarige inwoner van Gorredijk. Hij kreeg een beetje les. De 17-jarige heeft dus geen rijbewijs en tegen hem wordt proces verbaal opgemaakt.

Heerenveen: verlaten plaats na aanrijding en rijden onder invloed Zondag omstreeks 02.00 uur vond een eenzijdige aanrijding plaats op de Marktweg. Een 32-jarige inwoner van Leeuwarden reed over de Marktweg. Hij wilde zijn radio wat harder zette en op dat moment botste hij tegen een lantaarnpaal. Hij heeft de auto geparkeerd in een andere straat en is verder lopend gegaan. Om 02.35 uur is de 32-jarige aangehouden in zijn woning. Op het bureau blies hij 780 ugl, rijverbod voor 9 uur en tevens is zijn rijbewijs ingevorderd. Er wordt proces verbaal opgemaakt terzake verlaten plaats ongeval na aanrijding, rijden onder invloed.

Ee; rijden onder invloed
Zondag omstreeks 03.30 uur is op de Uniastrjitte een 17-jarige automobilist uit Oostrum gecontroleerd. Aangehouden en op bureau blies hij 870 ugl. Ook was de verdachte nog geen 18 jaar, dus niet in het bezit van een geldig rijbewijs. Tegen de verdachte is proces verbaal opgemaakt.

Harlingen: rijden onder invloed en verzet bij aanhouding Zondag omstreeks 04.16 reed een 40-jarige automobilist uit Groningen op het Noordijs. Hij reed zonder verlichting en parkeerde zijn auto aldaar. Hij gaf te kennen alcohol genuttigd te hebben, maar wilde niet mee. Hem aangehouden en bij de aanhouding pleegde de 40-jarige verzet. Op het bureau blies hij uiteindelijk 520 ugl, 5 uur rijverbod. Tegen de verdachte wordt proces verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed en verzet bij aanhouding.

Heerenveen: openlijke geweldpleging
Zondag tussen 05.20 uur en 05.40 uur vond een vechtpartij plaats op de Crackstraat nabij het gemeentehuis. Toen politie ter plaatse kwam, renden 3 personen weg. De achtergebleven persoon, een 19-jarige inwoner van Oudehaske deelde mede, dat hij in elkaar was geslagen door de 3 weggelopen personen. Na een korte achtervolging konden deze personen worden aangehouden. Betreft een 20-jarige inwoner van Sintjohannesga, een 15-jarige inwoner van Oudehaske en een 16-jarige inwoner van Sintjohannesga. Het slachtoffer de 19-jarige had een bloedneus en bevuilde kleren en was diverse keren geschopt. Onderzoek wordt voortgezet.

Heerenven: vechtpartij
Zondag omstreeks 05.58 uur vond een vechtpartij plaats op de Oude Koemarkt voor een discotheek. Men stond op de deur van de discotheek te bonken. Men wilde naar binnen wat niet werd toegestaan. Dit waren een 17-jarige inwoner van Heerenveen, een 27-jarige inwoner van Rottum en een 27-jarige inwoner van Rottum. Op een gegeven moment werd een politieambtenaar aangepakt door een van de verdachten. Na komst assistentie zijn de 3 aangehouden en overgebracht naar het bureau. Bij de aanhouding vervoegde zich nog een persoon, een 23-jarige inwoner van Joure. Na diverse vorderingen zich te verwijdering, waaraan hij niet voldeed, hem ook aangehouden. Tegen hem zal proces verbaal opgemaakt worden terzake niet voldoen bevel of vordering. In totaal 11 politieambtenaren erbij betrokken. Het onderzoek loopt nog

Bureau Communicatie tel 058 880 8272