SP

SP naar reclamecommissie om leugen D66

Amsterdam, 28 april 2002

Kamerlid Harry van Bommel is woest op lijsttrekker Thom de Graaf en de campagneleiding van D66 die willens en wetens een aperte leugen verspreiden over het eigen en de overige verkiezingsprogramma's. D66 beweert in verkiezingsfolders en op de website van de partij 'van alle partijen het meeste geld voor onderwijs uit te trekken'. 'Dat is aantoonbaar onjuist hetgeen ook blijkt ook uit de programmavergelijking van het CPB. Ik heb de lijsttrekker en de campagneleiding daar eerst met een vriendelijke brief op gewezen. Het arrogante schriftelijke antwoord van campagneleider Mike Ackermans en Thom de Graaf dat 'van alle partijen die er toe doen D66 het meeste uitgeeft aan onderwijs' is onderwijswoordvoerder Van Bommel in het verkeerde keelgat geschoten. Maandagochtend zal hij daarom een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie om verdere verspreiding van deze leugen te verhinderen.

Uit de programmavergelijking 'Keuzes in Kaart' van het CPB blijkt dat de SP veruit het meeste geld uittrekt voor onderwijs. Op pagina 15 van de vergelijking staat de groei van de collectieve uitgaven vermeld. D66 realiseert bij onderwijs een groei van 4,25%, de SP een groei van 5,25%. Op pagina 65 staat dat D66 1,7 miljard euro intensiveert, de SP 2,7 miljard (p. 99). De programmavergelijking van het CPB is onomstreden.

Van Bommel is teleurgesteld in de houding van D66: 'Ik mag toch aannemen dat D66 artikel 1 lid 2 van de Nederlandse Reclame Code onderschrijft? Daarin staat dat 'reclame in overeenstemming dient te zijn met de wet, de waarheid, de goede smaak en het fatsoen.' Van een juristenpartij als D66 had ik een andere houding verwacht. De verkiezingsnederlaag die de partij boven het hoofd hangt, maakt de campagneleiding kennelijk desperaat. Maar ik zal niet werkeloos toezien hoe D66 met deze verkiezingsleugen de kiezer probeert te belazeren.' Gezien de ernst van de zaak en de termijn waarbinnen de verkiezingen worden gehouden, zal Van Bommel de Reclame Code Commissie vragen versneld tot een uitspraak te komen.

Voor meer informatie en de correspondentie met D66:

Harry van Bommel: 06-22788043
Jasper van Dijk: 06 24286728

28 apr 02 15:15