PERSBERICHT
Buijs sterkste op nat Assen
Assen, zondag 28 april 2002. De tweede ronde in de Toyota Yaris Cup op een kletsnat TT-Circuit van Assen leverde een verrassende overwinning op voor Tim Buijs. De 17-jarige Buijs verschalkte in de laatste ronde raceleider Paulien Zwart, die door een stuurfoutje genoegen moest nemen met de tweede plaats. Patrick Borst, winnaar van de eerste race op Zandvoort eindigde als derde en moet nu Zwart naast zich dulden in de strijd om het Nederlands kampioenschap.

Zwart nestelde zich op de natte baan sterk op de pole position tijdens de kwalificatietraining met een verschil van zestiende van een seconde voor Berger. De jonge Buijs pakte plaats drie op de startopstelling. Zwart katapulteerde uitstekend weg bij de start met in haar kielzog Berger en Buijs. In de eerste bocht ging het al direct fout voor Berger die naast de baan kwam en uiteindelijk in de achterhoede eindigde. Ook Van den Hoek Ostende, gestart als vierde, raakte de berm maar kon zich in de top tien handhaven. Meerder rijders maakten uitstapjes naast de baan in die eerste ronde. Zo ook Martin Trip die zijn race in die eerste ronde tot stilstand zag komen, met de Toyota Yaris op de zijkant. Dat noopte tot een safety car procedure waardoor de coureurs na die hectische eerste ronde even op adem konden komen. Later in de race moest de veiligheidswagen nog een keer de baan op om de ambulance de gelegenheid te geven de zwaar gecrashte Marie Louise Jorissen voor controle naar het ziekenhuis te transporteren. "Die safety cars procedures haalden me uit mijn ritme", vertelde Zwart na de finish. Daarbij was de baan erg glad en was het een zeer moeilijke race. Bij het ingaan van de laatste ronde dacht ik dat het een gelopen koers was. Ik verremde me echter." Buijs regeerde snel en pakte de leiding. Zwart nam toen genoegen met de tweede plaats en Borst zette vlak voor de finish de zaken recht met Kleyn van Willigen en pakte de derde plek op het podium.

Uitslag: 1. Buijs (Berg en Dal), 13 ronden in 33:51.095 (89,425 km/uur); 2. Zwart (Oudekerk a/d Amstel), op 0.384; 3. Borst (Uitgeest), op 3.105; 4. Kleyn van Willegen (Utrecht), op 3.668; 5. Groot Kormelink (Groenlo), op 4.754; 6. Van den Hoek Ostende (Bussum), op 10.546.

Uitslag Toyota Ladies Cup: 1. Zwart; 2. Van den Hoek Ostende; 3. Sanders; 4. Maathuis; 5. Van der Vossen.

Stand Nederlands kampioenschap Toyota Yaris Cup: 1. Borst en Zwart 35; 3. Buijs 30; 4. Van den Hoek Ostende 23; 5. Koster 15; 6. Kleyn van Willigen 13

Stand Toyota Ladies Cup: 1. Zwart 20; 2. Van den Hoek Ostende 16; 3. Sanders 10; 4. Bergsma en Van der Vossen 6; 6. Maathuis 5.

Volgende race: maandag 20 mei, 2e Pinksterdag, Circuit Park Zandvoort