Ingezonden persbericht

IVN VALKENBURG AAN DE GEUL
POSTBUS 7
6300 AA VALKENBURG AAN DE GEUL
alg. informatienummer : 043-4591561

Kasteeltuin gaat open

Kasteeltuin Oud-Valkenburg opent op zondag 28 april haar poorten. De monumentale tuin kan vanaf dan dagelijks worden bezocht van 10.30 uur tot 16.30 uur. De tuin bestaat uit drie delen : een heempark met inheemse gewassen, groenten en flora; een kruidentuin en de eeuwenoude watermolen van kasteel Schaloen. De tuin wordt beheerd door vrijwilligers van de IVN-afdeling Valkenburg aan de Geul.

KASTEELTUIN OUD-VALKENBURG. EEN OASE VAN GROEN, EEN HARMONIE VAN GEUREN EN

KLEUREN, EEN UNIEK GEBIED IN EEN MONUMENTALE OMGEVING.

OOIT WAS HET DE TUIN VAN HET FEEËRIEKE KASTEEL SCHALOEN. NU IS HET EEN

COMBINATIE VAN HEEMTUIN EN KRUIDENTUIN. SAMEN MET DE WATERMOLEN VORMEN ZIJ

DE DRIE ELEMENTEN VAN KASTEELTUIN OUD-VALKENBURG, EEN KOSTBAAR ERFGOED WAAR

GESCHIEDENIS EN NATUUR HAND IN HAND GAAN!

Kasteeltuin Oud-Valkenburg laat zien welke gewassen er vroeger werden verbouwd in het Geuldal. Bezoekers komen meer aan de weet over thans groenten onze voorouders aten en welke kruiden zij gebruikten in spijs en als medicijn. U geniet van de rijke flora van het Geuldal en maakt kennis met gebruiken rond bijen en imkerij. Een poel vol dierlijk en plantaardig leven zal jong en oud fascineren.
Honderden inheemse planten zijn er in het heemtuingedeelte te vinden, allen voorzien van naambordjes. Er zijn gidsen in de tuin aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. Kinderen kunnen met behulp van een gratis speurtocht spelenderwijs de kasteeltuin ontdekken. De watermolen van kasteel Schaloen dateert uit de achttiende eeuw. Er is geen waterrad meer, de molen wordt aangedreven door een horizontaal liggende turbine. Eeuwenlang waren de mensen in de omgeving gedwongen om hier hun granen te laten malen.
De kruidentuin is in oud-Hollandse stijl aangelegd. Er zijn zowel geneeskrachtige kruiden als keukenkruiden te vinden. Van vingerhoedskruid tot scharlei en van peterselie tot rozemarijn. Tegen elke kwaal en voor elke spijs is wel een kruid gewassen......
Kasteeltuin Oud-Valkenburg is een mooie attractie om te bezoeken tijdens een wandel- of fietstocht door het Geuldal.

Kasteeltuin Oud-Valkenburg
Oud-Valkenburg 1
Schin op Geul
Openingstijden: van 28 april tot en met 29 september Dagelijks van 10.30 uur tot 16.30 uur
Volwassenen 2,50 Euro, Senioren 2 Euro, Kinderen 1 Euro Informatie: tel. 043-4592684
Rondleidingen kunnen telefonisch worden gereserveerd en zijn ook mogelijk buiten de reguliere openingstijden : tel. 043-6013312 Bereikbaar met Hermesbuslijn 63 vanuit Valkenburg en Gulpen, halte Oud-Valkenburg