Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 29 april 2002



Van: Dirk Beliën - 03/766.37.98

Voor onmiddellijke publicatie

Vlaamse Fait d'hiver op zoek naar zegen in Rome

ROME, Lubbeek - Het lijstje festivals is voor Fait d'hiver van Dirk Beliën opnieuw een naam rijker: Rome. Het 10de Festival Internationale di Cortometraggi e Nuovo Immagini selecteerde de Vlaamse kortfilm voor zijn internationale competitie. Het festival loopt van 31 mei tot en met 6 juni 2002 en geldt als het meest toonaangevende kortfilmfestival op de Italiaanse laars.

Aan het festival nemen 36 films, afkomstig uit 20 landen, deel. In het totaal ontving de selectiecommissie 550 kortfilms. Uiteraard hoopt Beliën om opnieuw in de prijzen te vallen. Fait d'hiver ontving eerder al de Best Short Short -Live Action Award in Aspen, een Special Mention op het Gentse Internationaal Filmfestival en de Publieksprijs op het Leuvense Internationaal Kortfilmfestival. Maar de Olympische gedachte blijft primeren.

Meedoen blijft echter belangrijker dan winnen. Hoe meer mensen de film te zien krijgen, hoe beter, aldus Beliën. Bovendien speelt Fait d'hiver opnieuw Europees wat niet onmiddellijk een voordeel is. De 38-jarige regisseur hanteert graag een strakke filmstijl en schenkt samen met zijn scenarist Johan Verschueren uitermate veel aandacht aan het verhaal. Een aanpak die meer gesmaakt wordt in Angelsaksische landen dan op het Europese vasteland waar het verhaal vaak ondergeschikt is aan de gevoerde beeldtaal en het experimentele gehalte.

Fait d'hiver is Beliëns derde kortfilm. Het scenario werd geschreven door Johan Verschueren. Johan Apers en Philip Van Volsem stonden achter de camera. Fait d'hiver duurt 7 minuten, werd op 35mm gedraaid en is een productie van Another Dimension of An Idea, met steun van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

In Fait d'hiver speelt Tom Van Dyck de rol van Tim, een overwerkte manager, die na een rampzalige dag op het werk snel naar huis wil, maar af te rekenen krijgt met winters noodweer en terechtkomt in een file. Als hij het thuisfront belt, hoort hij dat zijn vrouw met een andere man in bed ligt. Tims stoppen slaan door, en enkele minuten later is zijn leven en dat van de andere personages radicaal veranderd.


1Oth International Festival of Short Films & New Images: www.arcipelagofilmfestival.org.

# # # # #

MEER INFO
Dirk Beliën: 03/766.37.98 - dirk.belien@pandora.be AD ID, Anja Daelemans: 016/63.33.69 - 0475/65.35.65 - ad.id@village.uunet.be