Partij van de Arbeid

CAMPAGNE SELECTIE
Voor een volledig overzicht surf naar www.pvda.nl

PERS LOGBOEK

29 APRIL 5 MEI

Maandag 29 april
§ Rode ingenieurs on tour
De laatste weken van de verkiezingscampagne zullen de (kandidaat) kamerleden Staf Depla, Jeroen Dijsselbloem en Diederik Samson onder het motto Rode ingenieurs on tour een tournee maken langs universiteiten in het hele land. Alle drie zijn ze ingenieur. Jeroen en Staf studeerden af in Wageningen in economie en planologie. Diederik werd ingenieur in de kernfysica. Vandaag vanaf 18.00 zijn de rode ingenieurs bij de Koninginnenacht in Utrecht, op en rond een kraam aan de Asch van Wijckskade 9b.

§ Jeltje van Nieuwenhoven neemt deel aan het verkiezingen jeugddebat Jeltje gaat in Utrecht in debat met jongeren over door hen gekozen onderwerpen: softdrugs, maatschappelijke stage, jongerenhuisvesting en veiligheid. Tevens wordt haar en de andere aanwezige kamerleden een reactie gevraagd op de uitkomsten van een onderzoek dat in opdracht van de Nationale Jeugdraad en het Instituut voor Publiek en Politiek is uitgevoerd inzake verlaging van de stemgerechtigde leeftijd naar 16 jaar.

§ Koninginnenach in Den Haag met 'Lekker Links' PvdA-vrouwen Nebahat Albayrak, Marleen Barth en Roos Vermeij, georganiseerd door de PvdA-Den Haag. Meer informatie over 'Lekker Links' is te vinden op www.lekkerlinks.nl Dinsdag 30 april
§ Koninginnedagviering in Amsterdam
De PvdA pakt het groots aan op koninginnedag. Op de Herenstraat zal de partij met een eigen stand aanwezig zijn. Vele landelijke politici (o.a. met Dick Benschop, Eveline Herfkens, Wouter Bos, Rick van de Ploeg, Nebahat Albayrak, Rob Oudkerk en nog veel meer) bemannen deze stand en zullen kinderen schminken, assisteren bij het blikken gooien en op de foto gaan met voorbijgangers. Ministers, staatssecretarissen en Tweede-Kamerleden van de PvdA zullen de hele dag gratis ijs uitdelen en de stad intrekken met heliumballonnen en andere verrassingen. En vele ludieke spelletjes.

§ Rode ingenieurs on tour in Delft
De (kandidaat) kamerleden Staf Depla, Jeroen Dijsselbloem en Diederik Samsom vieren koninginnedag in Delft met de PvdA-afdeling op de Markt in Delft.

Woensdag 1 mei
§ Grote PvdA 1 mei viering in Maastricht
Op 1 mei organiseert de Partij van de Arbeid haar grote 1 mei-bijeenkomst in Maastricht. Discussies, film, muziek en interviews vormen de ingrediënten voor het festival dat in het teken staat van idealen. Wat is er nog over van grote idealen in een tijd van zappen, consumeren en verre vakanties? In Theater aan 't Vrijthof wordt hierover gedebatteerd met politici van de PvdA. Ad Melkert en Wim Kok zijn er, met interviews van o.a. Jörgen Raymann, Yoeri Albrecht (Vrij Nederland) en Jan Tromp (Volkskrant) en natuurlijk ook muziek. Verder zijn minister-president Wolfgang Clement (van Nordrhein-Westfalen) en de vice-president van Vlaanderen, Steve Stevaert, te gast. Tweede-Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven, minister Eveline Herfkens, staatssecretaris Dick Benschop en PvdA-kandidaten Diederik Samsom, Frans Timmermans en Marleen Barth doen mee aan discussies en praten over hun idealen.

§ Lijsttrekker Ad Melkert op bezoek bij MTB Maastricht Ad Melkert zal op 1 mei een aantal bedrijven bezoeken, waaronder MTB regio Maastricht. 's Middags van 15.00 uur tot 15.45 uur krijgt Ad Melkert een rondleiding op het bedrijventerrein. MTB regio Maastricht NV houdt zich bezig met reïntegratie van mensen die een achterstand hebben op de arbeidsmarkt.

§ Wouter Bos op de Grote Markt in Groningen
Staatssecretaris Wouter Bos gaat op bezoek in Groningen en zal vanaf 13.00 te vinden zijn op de Grote Markt waar hij aan de hand van stellingen in debat gaat met Groningse jongeren en het voorbijkomende publiek

§ Willem Vermeend reikt de PvdA-werkgelegenheidsprijs uit in Tilburg Elk jaar op de dag van de arbeid reikt de PvdA-Tilburg de werkgelegenheidsprijs uit aan een bedrijf dat opvalt door een goed werkgelegenheidsbeleid met aandacht voor doelgroepen die niet gemakkelijk aan de bak komen. De jury bestaande uit Frans Boekema (KUB), Herman Verhoeven (Kamer van Koophandel), Andre van Gils (werk en scholing gemeente Tilburg), Jan Hamming (wethouder Tilburg) en Wim Luijendijk (ex-wethouder arbeidsmarktbeleid en voorzitter van de jury) heeft een keuze gemaakt uit zo´n tien genomineerde bedrijven. Het is voor de derde keer dat de prijs wordt uitgereikt. De eerste werd door Wim Kok aan La Poubelle (een recyclingbedrijf) uitgereikt en de tweede door Klaas de Vries aan brood en oliebollenfabriek Smarius.

§ Kandidaat-kamerleden van de PvdA in debat met Lodewijk de Waal Op de avond van de Dag van de Arbeid organiseert de PvdA-Haarlem een discussiebijeenkomst met (kandidaat-) kamerleden van de PvdA en Lodewijk de Waal, de voorzitter van de FNV. Aan de discussie nemen onder andere deel: Saskia Noorman-denUyl, Ferd Crone, José Smits, Roos Vermeij en Mariëtte Hamer. De discussie gaat over een groot aantal onderwerpen zoals anti-discriminatie, onderwijs, privatisering, arbeid en zorg. Vervolgens zullen de Kamerleden onder leiding van de lokale bekendheid Dolly Bellefleur gaan strijden in de quiz De Sociaalste Schakel. Dolly Bellefleur zal de avond eveneens muzikaal opluisteren met het campagnelied 'Sterk samen sterk'.

§ Politiek debat Margo Vliegenthart en Gerrit Zalm in Leiden De PvdA Leiden & Studentenvereniging Quintus organiseren op woensdag 1 mei een politiek debat met minister Gerrit Zalm en staatssecretaris Margo Vliegenthart in de sociëteit van de Leidse studentenvereniging Quintus. Zalm en Vliegenthart gaan met elkaar en met de zaal in discussie over de politieke actualiteit, de vergrijzing en de zorg. Een belangrijke vraag die aan de orde komt is: hoe zorgen we ervoor dat we samen prettig oud worden in Nederland, en wat moet je daar nú voor regelen? Donderdag 2 mei
§ Lijsttrekker Ad Melkert in Amersfoort
Tijdens een lunchbijeenkomst in de Aegtenkapel tussen 13.00 14.00 uur houdt Ad Melkert een lezing over 'de toekomst is al begonnen' in het kader van het project 'de slag om de uitvoering'. De afgelopen periode heeft Ad Melkert diverse ervaringen opgedaan bij baanbrekende projecten in de sectoren onderwijs, arbeid, zorg en veiligheid. Mede op basis van deze ideeën is de lezing totstandgekomen. Na afloop is er tijd om in discussie te gaan met Ad Melkert.

§ Jeltje van Nieuwenhoven in debat met de nummers twee van de andere politieke partijen Jeltje van Nieuwenhoven, de nummer twee op de PvdA-lijst, gaat in Den Haag in debat met de nummers twee van de andere partijen onder leiding van het Amsterdams raadslid Frits Huffnagel. Het verkiezingsdebat wordt georganiseerd door de Vereniging Jong Management en gaat over de vraag of het terecht is om te spreken over een falende overheid. Wie moet nu daadwerkelijk de problemen van de wachtlijst, de files, het onderwijs aanpakken? Wat moet de overheid doen en wat is de verantwoordelijkheid van ondernemingen en burgers?

§ Publieksgesprek in Utrecht
Onder leiding van Eberhard van der Laan in Ottone, Kromme Nieuwegracht 62, Utrecht. Met Ad Melkert, Klaas de Vries, Ruud Koole en vele anderen. Ad Melkert spreekt kort over het thema 'De overheid moet de burger beter van dienst zijn: zichtbare prestaties, meetbare resultaten.' Daarna gaat Ad Melkert graag in op vragen vanuit het publiek.

§ Team Adelmund bezoekt buurten in Tilburg en Eindhoven Team Adelmund, bestaande uit staatssecretaris Karin Adelmund en de kamerleden Adri Duivesteijn en Jet Bussemaker bezoeken de wijk Oerle in Tilburg waar zij spreken met bewoners in het buurtcentrum over alles wat er speelt in de buurt. Daarna bezoekt Adri Duivesteijn in Eindhoven het gebied Strijp S. Dit huidige Phillips-terrein zal de komende jaren veranderen in een bijzonder woon- en werkgebied. Tegelijkertijd bezoekt Karin Adelmund In Eindhoven een school voor volwasseneneducatie.

§ Rode ingenieurs on tour
De (kandidaat-) kamerleden Staf Depla, Jeroen Dijsselbloem en Diederik Samsom vanaf 14.00 uur op bezoek bij studenten in Wageningen.

Vrijdag 3 mei
§ Lijsttrekker Ad Melkert in Groningen
Ad Melkert is op vrijdag 3 mei de hele middag in Groningen. Hij begint zijn bezoek om 13.00 uur bij de stadswacht. Vervolgens zal hij met de stadswachten meegaan op hun ronde door de stad, waar hij met inwoners van Groningen in gesprek gaat.

§ Debat met Frans Timmermans in Heerlen
In het kader van het 20-jarig jubileum van Vluchtelingenwerk Heerlen neemt Frans Timmermans deel aan een debat om een toekomstige visie voor het asielbeleid te formuleren.

§ Verkiezingsbijeenkomsten met Kamerlid Nebahat Albayrak Vanaf 10.30 uur bij de PvdA in Uden en vanaf 13.30 uur bij de PvdA in Den Bosch. Zaterdag 4 mei

§ Jan Pronk op de bakfiets in Kampen
Minister Jan Pronk zal op een bakfiets door het centrum fietsen en rode appels en folders uitdelen aan voorbijgangers. Daarna neemt hij deel aan een verkiezingsdebat.

§ Rick van der Ploeg opent tentoonstelling in Rotterdam De staatssecretaris van Cultuur, Rick van der Ploeg, opent 'Commitment Tentoonstelling BKVB' in Las Palmas te Rotterdam.

§ PvdA-kamerlid Saskia Noorman-Den Uyl trekt met een PvdA busje inclusief zeepkist en rode rozen door het land Op 4 mei gaat PvdA-Kamerlid Saskia Noorman-Den Uyl samen met de kamerleden Nebehat Albayrak, Khadija Arib en kandidaat-Kamerlid Zeynep Alantor ouderwets canvassen op de Zwarte Markt in Beverwijk.

§ Verkiezingsdebat met Kamerlid Peter Rehwinkel in Amsterdam Peter Rehwinkel neemt in Amsterdam deel aan het debat :'Hoe roze wordt Nederland', georganiseerd door COC-Nederland. Zondag 5 mei
§ Bevrijdingsdag met de PvdA
Op Bevrijdingsdag zullen PvdA-politici een aantal Bevrijdingsfestivals bezoeken. Zo kunt u zich op het museumplein en bij het homomonument te Amsterdam te goed kunnen doen aan Rode Suikerspinnen, uitgedeeld door het team van PvdA Spindoctors (Nebahat Albayrak, Marleen Barth, Roos Vermeij, Staf Depla, Jeroen Dijsselbloem, Jet Bussemaker en Diederik Samsom). Een aantal van hen begeeft zich later op de dag naar Haarlem begeven.Woont u in het Noorden, dan zou u kunnen overwegen het bevrijdingsfestival in Zwolle te bezoeken, waar het thema 'Grensgevallen' centraal staat.Daar zult u dan ook de PvdA aan treffen, o.a. Co Verdaas zal daar aan het politieke debat deelnemen. Ook andere festivals zullen worden bezocht!

§ Klaas de Vries bezoekt zondagochtend de kerk in Amsterdam-oost Minister Klaas de Vries bezoekt samen met kandidaat-Kamerlid Sonia Westerveld een evangelische kerk in Amsterdam Oost/Watergraafsmeer. Aansluitend om 12.00 uur heeft hij gesprekken met sleutelfiguren uit de Surinaamse gemeenschap.

§ Verkiezingsdebat met Kamerlid Nebahat Albayrak Georganiseerd door het IOT in de Rode Hoed te Amsterdam. De periode 6 mei 15 mei volgt met o.a.
7 mei 'Talk of the Town' in Rotterdam met o.a.