Ingezonden persbericht

Aandeelhouders AND willen fraude-onderzoek

Vaststelling wanbeleid gevraagd aan Ondernemingskamer

Nadat zij eerder succesvol een machtsgreep van Roosland - het investeringsvehikel van de Rotterdamse miljardair Cees de Bruin - verijdelden, wil een groep minderheidsaandeelhouders dat AND nu zelf een onderzoek naar onregelmatigheiden bij deze beursgenoteerde vennootschap instelt. Tevens vragen zij in een heden ingediend verzoekschrift bij de Ondernemingskamer, de rechter wanbeleid vast te stellen en een aantal voorzieningen te treffen.

De minderheidsaandeelhouders verenigd in de groep-Faas vragen de Ondernemingskamer onder meer de tijdelijke aanstelling van de commissaris Mr. P.C. van den Hoek te verlengen totdat afdoende tegenwicht bestaat voor de invloed van Roosland. Tevens wil zij het ongedaan maken van de beloningsemissie van 10% aan Roosland.

Aanleiding voor deze voorzieningen is het gedegen en uiterst kritische enquete-rapport dat onlangs verscheen. In dit, op verzoek van de Ondernemingskamer opgestelde, rapport laat de onfahankelijke onderzoeker zich in niet mis te verstane bewoordingen uit over de gang van zaken in de periode dat de enige commissaris, J.D. de Kruif RA, tevens statutair directeur van Roosland, feitelijk leiding gaf aan het bedrijf. Zaken die daarin aan de orde komen zijn onder meer het handelen in strijd met de wet, de statuten en het Fondsenreglement. Ook zou de Kruif tegenstrijdige belangen hebben behartigt om daarmee Roosland's machtsgreep mogelijk te maken. Bovendien werden aandeelhouders stelselmatig verkeerd voorgelicht.

Het handelen van de Kruif leverde hem vorige maand al een Tuchtklacht op bij de Raad van Tucht voor Registeraccountants en Accountants-Administratieconsulenten. Mocht de Ondernemingskamer meegaan in de opvatting van de verzoekers dat Roosland in feite is aan te merken als bestuurder van AND dan wacht ook C.J. de Bruin RA datzelfde lot.